sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Rien Poortvlietin eläinkirjoja

Hollantilainen kuvittaja Rien Poortvliet tunnetaan erityisesti kuvituksistaan Will Huygenin tonttukirjoihin. Tässä tekstissä esittelen Poortvlietin kaksi omaa kirjaa: Hau hau: oma koirani (Braaf, 1992) ja Nooan arkki: eli kunnia sille jolle kunnia kuuluu (De ark van Noach, 1985). Rien Poortvlietin lastenkirjoissa yhdistyvät kauniit luontokuvat ja tietokirjatyylinen teksti ryyditettynä humoristisella kerronnalla. Hau hau ja varsinkin massiivinen Nooan arkki muistuttavat 1800-luvun kirja-aarteita - kirjoja, jotka voi selailla kuvia ihastellen uudestaan ja uudestaan. Tekstit on kirjattu sievällä kaunolla - esteettinen piste iin päällä!

Hau hau on koirakirja, joten itse kissaihmisenä nautiskelin eniten kirjan huvittavasta prologista, jossa kirjailija tuumiskelee, että olisi ollut hauskaa tehä Kettu Repolaisesta uusi kuvitus. Prologissa Portvliet revittelee erilaisilla eläinkuvilla ja päätyy lopulta siihen tulokseen, että Kettu Repolaisesta ei olisi tullut mitään, koska eläimiä olisi pitänyt inhimillistää kuvissa. Niinpä hän päättikin tehdä koirakirjan!Hau haussa on paljon tietoa koirista, anatomiasta, luonteesta ja eri koirien piirteistä.


Suurin osa kirjasta on eri koirarotujen esittelyä, mikä on mielestäni hieman tylsää ja nykyvalossa moraalisesti epäilyttävääkin tiettyjen sairaiden koirarotujen mainostusta.Nooan arkki on eläinkuvien tekemistä rakastavan kuvataiteilijan tekosyy päästä tekemään eläinkuvia! Nooan arkki on myös kaikkien eläinten ystävien herkkupala - jokainen A3-sivu tulvii viehkoja eläinpotretteja ja -tutkielmia. Kuten kuvista voi havaita, Portvliet on eläinten kuvaajana maagisen taitava.Nooan arkki on myös uskonnollinen teos, jossa ylistetään Luojaan hänen luomistyöstään. Tämä voi karkottaa nykylukijoita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti