perjantai 14. kesäkuuta 2019

Maija Karman kuvitukset Aili Nissisen lastenkirjoihin

Maija Karma kuvitti suuren osan Aili Nissisen lastenkirjoista. Nissisen kirjat sijoittuvat usein luonnon ääreen, ja niitä kuvittaessaan Karma on saanut totisesti heittäytyä luonnon kuvaamiseen.
 

Linnea-kukka ja Punaposki (1947) & Punaposki ja Marja-Liena (1948)
Nämä Aili Nissisen kaksi teosta ovat ensimmäisiä Maija Karman kuvittamia kirjoja, ja tuore lastenkirjankuvittaja on selvästi puhkunut intoa ja antanut kuvitustyölle KAIKKENSA. Nämä kaksi kirjaa ovat todellisia lastenkirja-aarteita - tuleva mestari on nimittäin kuvittanut JOKAISEN sivun. Ja millaisilla kuvilla...! Kirjat kertovat lasten kesänvietosta, ja kuvitus tukee kerrontaa upeasti. On kaunista miljöön kuvausta: kasveja, eläimiä, metsää, maalaismaisemaa, Suomen hehkeää kesää. Lisäksi Karma on kuvannut myös kirjan tapahtumia ja hahmojen kuvitelmia ja turinointia. Tämä kirjakaksikko kertoo siitä, millainen kuvitustaiteen kuningatar oli sodanjälkeisessä Suomessa syntymässä. Jos olet Maija Karma -fani etkä ole vielä törmännyt näihin kirjoihin, kipitä kirjastoon ihailemaan näitä kuvaelämyksiä!
  

Orriporrin talo (1953) & Myyrä Matikaisen malliauto (1955)
Orriporrin talo kertoo tarinoita metsän väestä, kuten Orava Orriporrista, Siili Simpurasta, Myyrä Matikaisesta ja Timo Talitintista. Karma on tehnyt herttaisia kuvia eläinsatuihin ja -runoihin. Jatko-osassa Myyrä Matikaisen malliauto sadun lumous vahingoittuu, sillä teoksen pääosassa onkin Porsche Punainen -niminen auto. Tosin jo Orriporrin talossa Karman kuvitus flirttailee kevyesti silloisen nykyajan eli 1950-luvun ilmiöiden kanssa. Teoksista on ilmestynyt yhteislaitos Orriporri vuonna 1987.
 
 
Orriporrin talo

Orriporrin talo

Orriporrin talo

Orriporrin talo

Orriporrin talo

Orriporrin talo

Orriporrin talo

Myyrä Matikaisen malliauto

Myyrä Matikaisen malliauto

Myyrä Matikaisen malliauto
 

Suvisaaren kirja (1954)
Kirjan alussa kerrotaan, että taiteilijapari on tehnyt kirjaa alusta alkaen yhteistyönä. Suvisaaren kirjan esikuvana on Enid Blytonin Nature Lover's Book, josta on myös muutama värikuva lainattu Nissisen ja Karman kirjaan. Nissisen tekstissä lapset viettävät kesää luonnon helmassa. Karman kuvat ovat tietokirjamaisia tutkielmia kasveista, hyönteisistä ja linnuista, mutta joukossa on myös muutama kuva lapsista luonnossa.
  
 
Minä olen Lammenpei (1958)
Muut Nissisen sadut ovat aika arkisia, mutta Minä olen Lammenpei -teoksessa on enemmän mielikuvituksen hohdetta. Pääosassa on Lammenpei, pieni tyttö, joka kertoo olevansa satu. Hänen tarinansa alkaa suolammen pohjasta, jossa Vetehinen soittelee huilua. Sitten Lammenpei tarrautuu Kalamikon siimaan ja pääsee ihmisten pariin. Lammenpei haluaa löytää sen ihmisen, joka on keksinyt hänet eli sadun, jotta hän tietää, miten hän päättyy. Melkoista metatekstuaalisuutta! Karma on tehnyt kiehtovia, kauniita ja humoristisia kuvia Nissisen hauskaan satuun.
 

 
 
Talitintin tornitalo (1966)
Linnuista kertovassa lastenkirjassa on realistinen kuvitus. Lintuja ei ole inhimillistetty, kuten eläinkirjoissa usein tehdään. Silti Karma saa viivankäytöllään luotua kuviin erilaisia tunnetiloja riemusta apeuteen.
  

Terva-apila (1968)
Jälleen on aiheena lasten kesäpuuhat. Karman piirrokset ovat luonnosmaisia, hetkellisyyttä korostavia. Kuten muissakin Nissisen kirjoissa Karma kuvaa paljon eläimiä. Lapsia taasen ei kuvata kovin persoonallisesti.
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti