tiistai 18. kesäkuuta 2019

Hannele Lampelan ja Ninka Reitun Prinsessa Pikkiriikki -kirjat

Kirjailija Hannele Lampela ja kuvittaja Ninka Reittu ovat luoneet suomalaisille lapsille uuden sankarihahmon: Peppi Pitkätossun ja pikku Myyn perillisen, prinsessa Pikkiriikin! Pikkiriikki on omatahtoinen tättärää, joka pamauttaa mielipiteensä kuuluville estoitta ja perään pari pieruakin. Nämä kirjat ovat raikkaita ja lapsennäköisiä sekä eloisalta kieleltään että hauskoilta kuvituksiltaan.

Kirjoja on ehtinyt ilmestyä jo useita: Prinsessa Pikkiriikki (2016), Prinsessa Pikkiriikin talvi (2018), Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmat iltasadut (2018), Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys (2019). Kuten jo kirjojen nimet kielivät, teoksissa on hyvin nykyaikaista kieltä, mikä saakin pohtimaan, kuinka kauan nämä kirjat kestävät aikaa, sillä 2010-luvun sanonnat vanhenevat nopeasti. Muilta osin kirjoissa on paukkua kehittyä klassikoiksi.

Prinsessa Pikkiriikki -kirjassa terhakka päähenkilö kohtaa hirvittävän kriisin: syntyy pikkuveli, joka pilaa kaiken. Prinsessa Pikkiriikin talvessa isosisko päättääkin myydä pikkuveljensä kirpputorilla.

Päähenkilö esitellään!

Prinsessa Pikkiriikki aikoo mennä omenavarkaisiin.


Makkara-koira taikoo. Prinsessa Pikkiriikki ja Rasittava Urpo.

Äiti raivostuu.

Pikkiriikki tekee Urpon kanssa sovun
eikä aiokaan myydä tätä kirpputorilla.

Suomalaiset lastenkirjat ovat pitkästyttävän konservatiivisia arvomaailmaltaan, mutta Prinsessa Pikkiriikin astetta paremmissa iltasaduissa vanhat sadut ja maailmankuvat tuuletetaan kunnolla. On metoo-henkeä (prinssi ei saisi pussata nukkuvaa prinsessaa) ja yritystä sukupuolineutraliuteen (prinsessa Eetu haaveilee ensin prinssistä mutta päätyykin sitten yhteen prinsessan kanssa).

Sankariprinsessa Eetu


Lastenkirjoissa on perinteisesti valistettu lapsia eri asioista, mutta Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys kääntää asetelman päälaelleen: nyt on lapsen vuoro valistaa aikuista. Miksi sateella tarvitsee pukea kuravaatteet? Miksi pitää olla hiljaa? Tai Pikkiriikin sanoin: "Miksi pitää herätä, vaikka maailma on pimeä kuin mörön pylly?"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti