keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Elina Karjalaisen Uppo-Nalle-kirjat

Uppis ensimmäisen kirjan kannessa.
Luonnollisesti kuivumassa,
koska hän on juuri saapunut mereltä.

Uppo-Nalle on Elina Karjalaisen luoma, ikimuistoinen satuhahmo. Uppo-Nalle on runoileva nallekarhu, joka saapuu Reeta-tytön luokse mereltä kelluen. Nallekarhun ja ihmislapsen syvä ystävyys on ihanaa luettavaa hellyttelyineen ja riitoineen. Uppo-Nalle kokee monia seikkailuja ja runoilee jatkuvasti. Muutkin kirjojen hahmot runoilevat, kuten Reetan energinen lemmikki Laulava Lintukoira. Koiran lisäksi Reetan perheeseen kuuluvat äiti, isä, isoäiti ja isoisä - hurmaavia persoonia hekin. Kirjoissa seikkaillaan Reetan kesämökillä ja kotikaupungissa ja myöhemmissä kirjoissa myös muualla Suomessa ja ulkomaillakin. Myöhemmissä kirjoissa Reeta kasvaa isoksi, ja ystävysten tiet erkanevat. Uppo-Nalle saa elämänkumppanin Kumma-nallesta, ja heille tulee jälkikasvua.
 
Uppista pitää tarkasti kuivata ja kastella vuorotellen.
 
Isoisä ja Laulava Lintukoira.

Uppis, Reetan isoäiti ja Reeta.
 
Uppo-Nalle esiintyi ensi kerran vuonna 1977 lastenromaanissa Uppo-Nalle. Sen jälkeen Karjalainen kirjoitti Uppo-Nallesta kymmeniä kirjoja 2000-luvulle asti. Kaikissa kirjoissa on Hannu Tainan lämminhenkinen ja humoristinen kuvitus.
 
Lettukestit.
 
Uppo-Nalle-kirjoissa on niin herkullisia runoja, ettei ole ihme, että lauluja on sävelletty ja levytetty. Uppo-Nallen runoja on säveltänyt peräti kuuteen eri otteeseen: Juhani Karjalainen levylle Uppo-Nalle 1978, Esa Helasvuo elokuvaan Uppo-Nalle 1991, Maija Kaunismaa levylle Valtion miehet 2000, Vega Välitalo levylle Uppo-Nalle 2007, Loiskis-yhtyeen jäsenet levylle Uppo-Nallen juhlalevy 2007 sekä Matti Makkonen levylle Vilharmoonikot 2009. Oma suosikkini on Esa Helasvuon musiikki ihastuttavaan lastenelokuvaan: tässä sanat lauluihin.

Vanhan kalastajan legendaarinen runo:
Sadesäällä likoan.
Hellesäällä hikoan.
Sellaista on elämä.
Likoa ja hikeä.

Lähteet: Wikipedia, Fono.
Kuvat: Hannu Tainan kuvitusta kirjaan Uppo-Nalle (1977).

Lintu kalan kantaja, / lohdutuksen antaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti