perjantai 22. helmikuuta 2019

Janusz Grabianskin satukuvituksia

Janusz Grabianski oli puolalainen kuvittaja, jonka satukuvituksia julkaistiin ahkerasti Suomessakin 1960-1970-luvuilla. Grabianskin akvarelleissa on herkkyyttä ja huumoria. Grabianskin vivahteikkaat vesivärityöt tuovat mieleen suomalaisen Maija Karman - ehkä siinä syy siihen, miksi hän selvästi ollut Suomessakin suosittu. Grabianski on parhaimmillaan eläinkuvissa, sillä hän saa eläinhahmoista irti kaikenlaisia tunnetiloja, kun taas ihmiset muuttuvat hänen luonnosmaisessa tyylissään usein suttuisiksi ja persoonattomiksi. Grabianski osaa muutamin vedoin luoda miljöön, joka vie lukijan satumaailmaan mutta ei paljasta liikaa. Grabianski herättää mielikuvituksen muttei kahlitse sitä.

Kauneimmat eläinsadut
Grabianski tekee hurmaavia eläinkuvia: suloisia, hauskoja, hurjia. Eläinsatujen idea on allegorisoida ihmiselämää, ja sitä Grabianskin eläimet tekevät.Andersenin satukirja
Andersen-kuvituksissa on erityisen kauniita miljöitä. 
Hauffin sadut
Hauffin sadut kiinnittyvät selkeämmin oikeaan aikaan ja olemassaoleviin paikkoihin - ehkä sen takia kuvituksissakaan ei ole erityistä satumaisuutta. Grabianskin kuvissa aiempi söpöys vaihtuu karskiuteen. Tämä on viidestä teoksesta kuviltaan heikoin.
 
Tuhannenyhden yön satukirja
Grabianski luo orientaalitunnelmaa vahvoilla mutta pehmeillä väreillä. Eläinkuvissa eksotiikka puree, mutta ihmishahmot jäävät jälleen etäisiksi.

 
Grimmin satukirja
Grabianskin yllättää mielikuvituksettomuudellaan: Lumikilla on Disney-mekko päällä! Muutenkin näissä kuvissa on vähemmän omaperäisyyttä - alkoiko satukuvitus jo väsyttää maestroa?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti