perjantai 22. helmikuuta 2019

Astrid Lindgrenin ja Ilon Wiklandin kuvakirjoja osa 1

Kuvakirjat ovat yksi osa lastenkirjailija Astrid Lindgrenin ja kuvittaja Ilon Wiklandin vuosikymmeniä jatkunutta yhteistyötä. Osa kuvakirjoista esittelee aivan uusia hahmoja, joihin ei myöhemmin enää palata - osa taasen kertoo lisätarinoita romaaneista tutuista naperoista.

Tässä tekstissä esitellään seuraavat kuvakirjat:
•Minä en tahdo nukkumaan! (WSOY 1988; Jag vill inte gå och lägga mig! 1947)
•Minäkin tahdon kouluun (WSOY 1980; Jag vill också gå i skolan 1951)
•Minäkin haluan siskon (WSOY 1979; Jag vill också ha ett syskon 1954)
•Osaa Lottakin ajaa (WSOY 1974; Visst kan Lotta cykla 1971)
•Lotta osaa mitä vain (WSOY 1978; Visst kan Lotta nästan allting 1977
•Marikki, katso, lunta sataa! (WSOY 1983; Titta, Madicken, det snöar! 1983)
•Lotta on iloinen (WSOY 1990; Visst är Lotta en glad unge 1990)
•Liisan hassu hernetemppu (1991; När Lisbet pillade in en ärta i näsan 1991)
•Marikin joululoma (WSOY 1994;Jullov är ett bra påhitt, sa Madicken 1993).


Lotta-kuvakirjat

Täpäkkä Lotta-tyttö seikkailee kahdessa romaanissa (Se pikkuinen Lotta; Lotta, Janne ja Minnamanna) ja kolmessa kuvakirjassa. Lotta-kuvakirjat pyörivät arkisten askareiden ja vahvojen tunteiden ympärillä.

Osaa Lottakin ajaa: Lotta haluaa ajaa pyörällä niin kovasti, että varastaa aikuistenpyörän ja satuttaa itsensä. Kyseessä on ennakoitavissa oleva tarina, joka kuvaa onnistuneesti itsepäisen lapsen tunnevuoristorataa.
Lotta osaa mitä vain: Lotta hääräilee kaikenlaista. Kuvituksessa on jännä, vääristynyt lintuperspektiivi.
Lotta on iloinen: Ensin Lotta on vihainen, sitten surullinen ja lopuksi vielä iloinen. Pääsiäistäkin vietetään.
Marikki-kuvakirjat

Lotan tapaan myös Marikki esiintyy kahdessa romaanissa (Marikki; Marikki ja Kesäkummun Tuikku) sekä kolmessa kuvakirjassa. Siskokset Marikki ja Liisa ovat ihania lapsia, ja heistä kertovat kuvakirjat ovat suloisia kertomuksia sisaruuden iloista ja suruista. Varsinkin Liisa on hilpeä hahmo, joka saa aikaan hauskoja kommelluksia.

Marikki, katso, lunta sataa!: Liisa eksyy lumipyryyn. Dramaattinen, yllättävänkin pelottava ja karski tarina. Lumikuvat ovat upeita - kyseessä on todellakin KUVAkirja!


Marikin joululoma: Tiedossa on lapsosten talvista puuhailua. Tässäkin kuvituksessa on sinisen hämärä tunnelma, maaginen talvi.

Liisan hassu hernetemppu: Viihdyttävä tarina, jossa on syksyn lehtiä, tappelupukareita ja nolo lääkärikäynti. Pääosissa on persoonallisia, aktiivisia tyttöjä! Tässä kirjassa Wiklandilla on saanut aikaan erityisen ilmeikkäitä ja koomisia kuvia.

Minäkin tahdon -kuvakirjat

Nämä kirjat eivät muodosta suoranaista omaa sarjaansa, mutta niissä on kaikissa sama idea: tarinan kautta käsitellään lapsen vahvoja tunteita.

Minä en tahdo nukkumaan!: Ovela tarina viisivuotiaasta Lassista, joka ei tahdo mennä nukkumaan. Joka ilta Lassin kotona käydään armoton taistelu, jossa äiti lopulta pakottaa Lassin petiin. Yläkerran Lotta-täti lienee saanut tarpeeksi Lassin jokailtaisesta huudosta ja laittaa Lassin silmille taikalasit, joiden avulla Lassi näkee iltaepisodeja eri eläinperheiden elämästä: kiltti karhunpoika syö kiltisti puuroa, jäniksenpojat riehuvat ennen nukkumaanmenoa, linnunpoikaset uinuvat hartaasti, oravaäiti houkuttelee lapsosensa untensaarille karkilla, rottalapset kujeilevat... Sitten Lassi menee kotiin ja kuuliaisesti nukkumaan.


Minäkin haluan siskon: Petteri haluaa pikkusiskon, mutta kun Leena syntyy, Petteri tuleekin mustasukkaiseksi. Vuodet vierivät, ja pian syntyy Matti-pikkuveli. Silloin Petteri ja Leena ovatkin jo parhaat ystävykset. Lohdullinen kertomus mustasukkaisuusdraamojen kokijoille.
Minäkin tahdon kouluun: Tässä kirjassa Petterin ja Leenan roolit ovat vaihtuneet - nyt on Leenan vuoro olla kateellinen, kun aiemmin Petteri poti mustasukkaisuutta. Petteri on siis koulussa, ja pikkusiskokin haikailee päästä koulunpenkille.

Kirja on ilmestynyt vuonna 2001 uudella, Katrin Engelkinginin tekemällä kuvituksella.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti