sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Riikka Juvosen kuvakirjoja ja satukirjoja

Suomalaisen kuvitustaiteen kärkinimi Riikka Juvonen ei ole tyytynyt vain muiden tekstien kuvittamiseen vaan on tehnyt myös laajan tuotannon lastenkirjailijana. Tässä blogitekstissä esittelen Juvosen lastenkirjallisuustuotantoa, joka kattaa runsaasti eläinaiheisia kuvakirjoja ja satukokoelmia.
 
Juvonen teki ensimmäiset ihkaomat lastenkirjansa 1980-luvulla ja löysi oman tyylinsä toden teolla 1990-luvulla. 1980-1990-luvun työt ovatkin Juvosen lastenkirjatuotannossa kiinnostavinta aikaa. Erityisen kiehtovia töitä on lumoaviin kuviin kietoutuva Joutsenlampi sekä terävillä huomioilla ja koskettavilla tarinoilla ihastuttava Pikku enkeli -trilogia.
 
2000-luvun teoksissa on latteita aiheita; kirjailija on tehnyt itsellensä helppoa kuvitettavaa, ja vähäinenkin pisteliäisyys kaikkoaa kirjoista. Yllättäen Juvosen viimeisin teos Roope roska-auto on hänen tuotannossaan aiheeltansa virkistävä poikkeus mutta toisaalta autokirjojen joukossa tylsähkö teos.
 
 
Aavikon ratsu, Zarka (1984)
Hevoset ovat nättejä mutta hieman pömpöösin näköisiä. Itämaiset tunnelmat heräävät henkiin Juvosen kuvissa.

 
Joutsenlampi (1987)
Juvonen kertoo Tsaikovskin lumoavan baletin tarinan uudelleen. Kuviin hän on valinnut aiheiksi tarinan jännittävimmät ja tunteikkaimmat hetket. Ihana kuvakirja!


 
Etana ja appelsiini (1990)
Hieman höpsähtänyt tarina appelsiinista haaveilevasta etanasta. Kuvat ovat persoonallisia ja jännittäviä.
Musta pantteri (1990)
Juvonen on omimmillaan eläinkuvien parissa. Mustassa pantterissa onkin upea kuvitus! 
Aleksi, metsän leijona (1993)
Sirkuksen Aleksi-leijona on aina haaveillut Afrikasta, josta se lapsena kuuli ihania tarinoita äitijellonalta. Niinpä Aleksi karkaa sirkuksesta - tosin Aleksi ei tiedä, että ulkona ei olekaan afrikkalainen savanni vaan supisuomalainen metsä! Aleksi nautti "Afrikassa" asumisesta ja tutustuu metsän eläimiin. Vasta syksyllä juteltuaan muuttolintujen kanssa Aleksi ymmärtää, ettei olekaan Afrikassa, ja talvella Aleksi makaa lannistuneena kinoksessa ja kaipaa Afrikkaan enemmän kuin koskaan. Aleksi kohtaa vanhan kouluttajansa, joka on irtisanoutunut sirkuksesta ja ostanut maatilan Afrikasta. Aleksi pääsee mukaan Afrikkaan - vapaana leijonana! Omassa kuvakirjassa teksti ja kuvat sulautuvat yhteen lumoavalla tavalla. Eläimet ovat runollisen kauniita.
 
 
Sirkku, pieni muuttolinto (1997)
Yksi Juvosen upeimmista kuvituksista. 
 
Apu, urhea jäänmurtaja (1998)
Jäänmurtajasta kertovassa kirjassa on erilainen päähenkilö. Kuvissa on talvisen laimeat värit ja liikaa toistuva kuvakulma. Jäänmurtajaa Juvonen ei saa kuvissa eläväksi, vaikka tekstissä tällä onkin paljon tunteita.
 
Pikku enkelin silmäterä (1995)
Pikku enkeli -kuvakirjatrion ensimmäinen osa on koskettava kertomus pienestä Martta-enkelistä, joka saa tehtäväkseen toimia suojelusenkelinä.


 
 
Pikku enkelin lemmikit (1997)
Martta opettaa muille enkeleille eläinten arvon. 
Pikku enkelin unisadut (1999)
Martta-enkeli etsii lisää unisatuja, jotta lapset saavat unta. Unisaduissa on paljon eläimiä - viehättävää kuvitettavaa Juvoselle.

 
 
Laulava susi (2001)
Pohjoisen luonnon lumoa Juvosen kuvissa.


 
Sadesatuja (2003)
Tämä alkaa olla Juvosen tuotannossa sitä aikaa, jolloin yksi ja sama aihe toistuu kirjasta toiseen. Eli tässäkin kirjassa nättejä eläinkuvia. 
Niilo, pieni joutsenen poika (2004)
Niilo kuoriutuu ensimmäisenä ja lähtee seikkailuihin.
 
 
Tule mukaan, pikku tähti (2005)
Persoonallinen tarina omaa paikkaansa etsivästä pikku tähdestä.
 
 
Mummon satukirja (2008)
2000-luvulla Juvosen kuvitustyyli menettää osan hohdettaan. Nämäkin kuvat voisi hyvin sekoittaa jonkin toisen kuvittajan töihin; omaleimaisuus on poissa. Juvosen väripaletti muuttuu myös herkemmästä voimakkaampaan.
 
Enkeli, kultasiipi (2009)
Mietekirjassa käydään läpi ihmiselämän syvyyksiä. Näteissä kuvissa on enkeleitä eri elämäntilanteisiin.
 
Kotikuusen tarinoita (2011)
Monet kuvat (kuten tanssivat karhut ja äksyt pässit) ovat toistoa Juvosen aiemmista kirjoista. 
 
Roope roska-auto (2012)
Roska-auto nimeltä Roope menettää työnsä, koska hänet korvataan isommilla ja tehokkaammilla autoilla.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti