maanantai 15. lokakuuta 2018

Mauri Kunnaksen Joulupukki- ja tonttukuvakirjat

Mauri Kunnas lienee rakastetuin elossa oleva suomalainen lastenkirjailija. Kunnaksen uudet teokset ovat usein vuoden myydyimpiä kirjoja, ja hänen vanhempia teoksiaan vaalitaan jo kansallisaarteina ja luetaan monessa sukupolvessa - kuka löytää ensimmäisenä Herra Hakkaraisen? Kunnas on tehnyt merkittävän kulttuurityön tuomalla suomalaislasten käsiin viihdyttävään, koiramaiseen muotoon pakattua kansanperinnettä (Koiramäen talossa ja jatko-osat), historiaa (Koiramäen Suomen historia) ja klassikkokirjoja (Koirien Kalevala, Seitsemän koiraveljestä).
 
Tässä blogitekstissä on kuvia Kunnaksen esikoiskirjasta, Suuresta tonttukirjasta (1979), jolla Kunnas aloitti "kansanperinteen laajamittaisen hyödyntämisen värikkäissä, huumoria ja yksityiskohtia pursuavissa lastenkuvakirjoissa”, kuten Sisko Ylimartimo toteaa kirjassa Satua ja totta (2005).
 
Lisäksi on kuvia uudempaa kansanperinnettä hyödyntävästä kuvakirjakolmikosta, joka kertoo cocacolanpunaisesta, Korvatunturilla tonttulauman kanssa hyörivästä Joulupukista: Joulupukki (1981), 12 lahjaa joulupukille (1987), Joulupukki ja noitarumpu (1996). Kirjat ovat ilmestyneet kokoomateoksena Joulutarinat (2010). Kunnaksen jouluaiheisista kuvakirjoista on tehty myös kaksi animoitua tv-sarjaa Joulupukki (1982) ja 12 lahjaa joulupukille (1989) sekä animaatioelokuva Joulupukki ja noitarumpu (1996).
 
Suuri tonttukirja
 
 
 
 
Tontun joulunviettoa Suuressa tonttukirjassa
 
Joulupukki12 lahjaa joulupukille
Joulupukki ja noitarumpu
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti