sunnuntai 28. lokakuuta 2018

L. Frank Baumin Ihmemaa Oz -kirjat

 

Amerikkalainen L. Frank Baum kirjoitti 1900-luvun alussa lukuisia fantasiamaa Oziin sijoittuvia kirjoja. Ensimmäinen on niistä tunnetuin: Ihmemaa Oz, jossa kansaslainen pikkutyttö Dorothy kulkeutuu pyörremyrskyn mukana Ozin ihmemaahan.


Ihmemaa Oz:
Dorothy tapaa Pelättimen.


Ihmemaa Oz:
Peltimetsuri liittyy joukkoon.

Ihmemaa Oz:
Pelkurileijonan myötä syntyy
ikoninen nelikko.
 
Muutamia Baumin kirjoja suomennettiin 1970-luvulla, mutta järjestelmällisesti niitä alettiin suomentaa vasta sata vuotta kirjojen alkuperäisen ilmestymisen jälkeen. 2000-luvun alussa suomennettiin nimittäin viisi Oz-kirjaa: Ihmemaa Oz (2001), Ozin kapinalliset (2002), Ozin prinsessa (2002), Ozin velho (2003), Tie Oziin (2005). Nämä viisi ensimmäistä Oz-kirjaa ilmestyivät englanniksi vuosina 1900-1909.

Ihmemaa Oz
- tapaamme velhon!
 
Suomentajia Oz-projektissa oli useita (Tuomas Nevanlinna, Veera Saarelainen, Inka Parpola) mutta kuvittajia yksi: sarjakuvataiteilija-kuvittaja Petri Hiltunen teki teoksiin ilmeikkäät, hauskat ja groteskit mustavalkokuvitukset sekä herkulliset värikannet.
Ihmemaa Oz: Petri Hiltunen on parhaimmillaan kammottavissa ja kummissa kuvissa.


Oli todellinen kulttuuriteko, että Baumin hurmaavat fantasiakirjat tuotiin suomalaisille nykylukijoille sekä visuaalisesti että kielellisesti upeassa paketissa! Rakastuin Oz-kirjoihin teini-ikäisenä juuri näiden viiden suomennoksen kautta. Baumin villi ja vinksahtanut fantasiamaailma vetosi minuun niin pahasti, että aloin jopa haaveilla irrotettavista päistä!
 
Oz-kirjat ovat viihdyttävää luettava. Joka kirjassa Baum laajentaa Ozin fantasiamaailmaa: tulee uusia paikkoja ja hahmoja, eikä mielikuvituksella tosiaan ole mitään rajoja. Juonet ovat jännittäviä, dialogi kirpakkaa. Lopussa tapahtuu usein jotain todella maagista, mutta sentimentaalisuuteen ei yleensä vajota. Joskus kirjoissa on myös kaunis, ihmissydämiä luotaavan ja taivaantähtiä tavoittelevan hieno loppu, kuten Ozin kapinalliset -kirjassa. Lue, niin tiedät!

Ozin kapinalliset -kirjan
 sympaattinen pääkaksikko
Tip ja Kurpitsapää.

Ozin prinsessassa
on jännittävä juoni
ja mahtava sivuhenkilö,
Villiina-kana!


Ozin velho -kirjan
loppujammailua.

Tie Oziin -kirjan
juhla-aterialla tavataan
monia rakkaita hahmoja.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti