sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Kuvituksia Anni Swanin satuihin

Anni Swan kuuluu suomalaisten sadunkertojien aateliin. Swanin upeat, psykologiset taidesadut sykähdyttävät yhä tänä päivänä. Satukuningatar Swan kehitti 1900-luvun alussa suomenkielisen symbolistisen taidesadun. Swan julkaisi ensimmäisen satunsa 1901. Kuusiosaisen satusarjan (Satuja I-VI) viimeinen osa ilmestyi 1923. Swanin satuihin yhdistyvät suomalainen mytologia ja symbolistiset teemat ja motiivit. Luonnolla on valtavan suuri merkitys Swanin saduissa. Swanin saduissa käsitellään usein ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta. Swan pyrkii tasapainoiseen luontosuhteeseen. Swanin saduissa nähdään uudenlaisia ristiriitaisia ja monitulkintaisia tyttöhahmoja, joissa yhdistyvät perinteisen passiiviset ja modernin aktiiiset naismallit. Swan kuvaa useissa saduissaan rakkautta ja perhesuhteita. Swanin esikuvia satukirjailijana ovat klassikot: Grimm, Topelius, Andersen.

Swanin ensimmäisen satukokoelman kuvitti Venny Soldan-Brofeldt, jonka vaikutus myöhempiin kuvituksiin on suuri. Muita alkuperäisiä Swan-kokoelmia kuvittivat Theodor Schalin, Aungusine MacGregor, F. G. Ålander, Rudolf Koivu, Kerttu Böök ja Martta Wendelin. Martta Wendelinin kuvat ovat ensimmäisiä värillisiä Swan-kuvituksia. Rudolf Koivun Swan-kuvissa on vaikutteita Edmund Dulacilta ja Kay Nielseniltä.

Satu pienestä viulusta kolmen mestarin (Venny Soldan-Brofeldt, Martta Wendelin, Rudolf Koivu) kuvittamana:

Martta Wendelin kuvitti satujen lisäksi myös muuta Swanin tuotantoa. Tässä muutama makupala Wendelinin kuvituksista Legendoja-teokseen (1929):

Rudolf Koivun sekalaisia Swan-kuvituksia:

Aaltojen salaisuus

Joulutähti

Jänö-Jussi koulussa

Killin ja Kiiskin kaupunkimatka

Kun kuu putosi järveen

Peikkojen luolassa

Silkinhieno ja peikot

Sipin seikkailut

Lähteet:
Marja Salonen: Rudolf Koivu Anni Swanin satujen kuvittajana. Teoksessa Satujen saari. Suomalaista lastenkirjataidetta 1847-1960. (1985)
Sirpa Kivilaakso: Anni Swan - taidesadun kehittäjä. Teoksessa Suomalainen satu 2. (2010)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti