keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Anu Vanaksen kuvittamia lastenkirjoja

Seuraavaksi esittelen Anu Vanaksen lastenkirjakuvituksia, sekä toisten kirjailijoiden että omiin töihin. Näiden kirjojen ja muutamien satukokoelmien lisäksi Vanas on kuvittanut oppikirjoja.

Sesse Koivisto: Ville Villisian tarina (1987)
Sesse Koiviston kirja kertoo Ville Villisian kasvutarinan. Ville elelee ensin normaalisti metsässä, kunnes päätyy kasvatuslapseksi sikalaan ja kokee muutakin jännää. Kuvitus tähän herkkään tarinaan lienee Anu Vanaksen paras: kauniita ruskean sävyjä ja söpöjä possuja.


Maria Vuorio: Kassu löytää kaverin (1989)
Maria Vuorion kirjassa Kassu-poika karkaa kotoaan ja tarkastelee matkallaan metsän eläimiä. Vanaksen kuvat ovat sangen tylsiä: realistisia kuvauksia lapsen matkasta luonnon keskellä.
Anu Vanas: Pikku mammutti (1990)
Vanaksen omassa kirjassa kerrotaan pienen mammutin elämästä. Kirjassa esiintyy muitakin sukupuuttoon kuolleita eläimiä.
Anu Vanas: Peloton pöllönpoika (1994
Pieni pöllönpoikanen putoaa puusta, ja näin alkaa eläinpienokaisen jännittävä retki uudessa maailmassa. Vanaksen kuvat omaan tarinaan ovat todella suloisia, varsinkin inhimillistetty pöllönpoika. (Vanaksen kuvituksissa yhdistyvät "pehmeys ja oivallinen kuvasommittelu", toteaa Maria Ihonen Onnimannissa 3/2013.)
Varpu Välimäki: Maailman paras kaveri (1995)
Varpu Välimäen kirja kertoo Otto-pojasta, ja tarinaa elävöittää Vanaksen tylsä mustavalkokuvitus. Vanas on parhaimmillaan kuvatessaan luontoa ja eläimiä, mutta hänen ihmiskuvansa ovat persoonattomia.
Maija Korhonen esittelee Vanaksen kuvitusuraa teoksessa Kotimaisia lastenkirjankuvittajia (2002). Korhosen mukaan Anu Vanaksen kuvitustyylissä tyypillistä ovat murretut ruskeasävyiset värit, hillitty väriskaala, vauhtia ja huumoria, selkeät asetelmat ja taustan pelkistys. Vanas on luonto- ja eläinkuvissa parhaimmillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti