sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Leena Laulajaisen ja Kristiina Louhen Alvar-kuvakirjat

Leena Laulajaisen kirjoittamat ja Kristiina Louhen kuvittamat Alvar-kuvakirjat ovat päällisin puolin leppoisia mutta syvemmin tarkasteltuina haastavia tarinoita vaaleanpunaisesta Alvar-jäniksestä. Kirjoja on ilmestynyt kolme kappaletta: Alvar avaruusjänis (1988), Alvar ja varjo (1989), Alvar ja salaisuus (1991).

Ensimmäisessä kuvakirjassa käsitellään tuttua itsensä hyväksymisen teemaa. Alvar on erikoinen jänis, koska sillä on vaaleanpunainen turkki. Harmaanväriset jänöset ihmettelevät, tokkopa Alvar oikea jänis onkaan. Tähän asti kertomus muistuttaa perinteistä satua, mutta sitten Alvar sinkoutuukin avaruuteen ja satu muuttuu fantasiaksi. Mukaan tulee vielä metatekstuaalinen ulottuvuus, kun sadunkertoja tapaa Alvarin ja pyytää tätä lähtemään matkaansa, sillä maailmassa on aivan liikaa harmaata ja mukaan tarvitaan "jotain vaaleanpunaista - - aitoa ruusunpunaista, johon on takertunut ripaus kimaltavaa avaruustomua".

Toisessa kuvakirjassa jatketaan identiteetin käsittelyä varjon kautta. Alvar törmää kettuun, ja heidän varjonsa vaihtuvat. Alvar saa varjonsa takaisin, mutta toiset pupulapset töhrivät hänen varjonsa maalilla. Alvar aikoo laittaa varjonsa kuriin.

Kolmannessa kirjassa kohotaan jälleen eksistentiaalisiin tunnelmiin, kun Alvar etsii salaisuutta. Lisäksi Alvar ja Albertiinan, valkoisen metsäsjäniksen, jo ensimmäisessä kirjassa alkanut rakkaustarina syvenee.
Laulajaisen runollinen mutta kepeä kieli sekä Louhen pehmeät kuvat kietoutuvat hienoksi kokonaisuudeksi. Alvar-kuvakirjoissa on syvyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti