keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Rudolf Koivun sadut

Rudolf Koivu tunnetaan monien suurten satukirjailijoiden kuten Sakari Topeliuksen, Raul Roineen ja Anni Swanin töiden kuvittajana, mutta Koivu kirjoitti myös itse satuja ja luonnollisesti kuvitti omat satunsa. Tässä blogitekstissä on muutamia maistiaisia Koivun omasta satutuotannosta kuvien kera.

Karitsaveli lienee Koivun saduista hienostunein, traaginen tarina kahdesta sisaruksesta. Veli muuttuu karitsaksi, ja ruhtinaan kanssa avioitunut sisko lukitaan lammikon pohjalle. Kun sisko on poissa pelistä, uhkaa noita-akka syödä karitsaveljen. Lupaan kuitenkin onnellisen lopun.

Karitsaveli

Kansansatumaisempi on Kun kana katosi, joka kertoo kahdesta pariskunnasta: ukosta ja akasta, jotka elelevät metsässä onnellisina seuranaan kukko ja kana.

Kun kana katosi

Melkoista huuli poskessa -meininkiä on rutkasti fantasiaa sisältävässä Pilvenukossa: poika löytää metsästä kuusenkävyn, josta kasvaa hetkessä valtava kuusi, joka nostaa pojan pilviin asti. "Kuka täällä pilveäni tärisyttelee?" kyselee pilvenukko. Orava nakertaa kuusen poikki, ja niin humpsahtavat poika ja pilvenukko maahan ja jatkavat seikkailujaan siellä.

Pilvenukko

Poika ja kukkanen -sadun juoni on heppoinen mutta kuvat upeita, eikä ole vaikea arvata, kummat tulivat ensin: kiehtovat kuvat vaiko yhdentekevä tarina.

Poika ja kukkanen

Koivu ei ole paras juoneniskijä, mutta Laiskan pojan seikkailut -satuun hän on saanut monenlaista käännettä kehiteltyä.

Laiskan pojan seikkailut

Monet Koivun sadut ovat muunnelmia vanhoista saduista, kuten myös Sammakoksi noiduttu prinsessa.

Sammakoksi noiduttu prinsessa

Muita Koivun satuja:

Kultavuori

Marketan avain

Pitkänenäinen kuninkaantytär

Satu ritarista ja tytöstä

Talonpoika ja peikot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti