keskiviikko 4. lokakuuta 2017

Eeva ja Saara Tikan lastenkirjallisuustuotanto

Tikan taiteilijasiskokset, taidemaalari Saara Tikka ja kirjailija Eeva Tikka, ovat yhdessä ja erikseen tehneet taidetta myös lapsille.

Eeva Tikka on aikuistentuotantonsa (romaanien ja runojen) lisäksi julkaissut neljä satukirjaa:
- Satuja 
- Virranhaltijan salaisuus
- Yön lintu ja Siivetön
- Majatalon Pimeä Kuu.

Saara Tikka on kuvittanut kolme kirjaa:
- Kaarina Helakisan Pekka ja susi
- Eeva Tikan Satuja
- Eeva Tikan Yön lintu ja Siivetön.

Tikan siskokset ovat siis yhdessä tehneet kaksi kirjaa.

Pietari ja susi (1982)

Tikan kuvitus on hyvin hienovarainen, rauhaisa ja kaunistunnelmainen. On paljon maisemia, mustia naakkoja, lokkeja. Syksyisen, viileän ilman voi melkein haistaa kuvia katsoessa. Tikan kuvat syntyivät ennen Helakisan sanoja. Helakisa vieraili Tikan näyttelyssä ja näki kuvissa tarinan. Helakisa kirjoitti Pietari ja susi -sadun kuolleen pikkupoikansa muistolle. Kirja on hyvin koskettava.

Satuja (1984)

Satuja on Tikan siskosten yhteinen työ. Saara Tikan kuvissa silmä ja sielu lepäävät. Lempeät värit ja tyyni tunnelma siloittavat mielestä murheet ja kutsuvat mielikuvituksen ja kauneuden maailmaan.

Virranhaltijan salaisuus (1987)

Tässä Eeva Tikan satukirjassa on Anu Vanaan kuvitus, joka on hyvin erilaista verrattuna Saara Tikan kuviin. Valoisaa mutta verkkaista. Maija Korhonne kirjoittaa vuonna 2002 kuvituksesta: "Rikkaat sadut antavat kuvittajalle kiehtovat mahdollisuudet."
Yön lintu ja Siivetön (1989)

Yön lintu ja Siivetön on toinen Tikan siskosten yhteinen kirja. Saara Tikka jatkaa lumoavaa kuvitustyötään. Muutamassa kuvassa mukana on hitunen huumoriakin.
Majatalon Pimeä Kuu (1994)

Anu Vanas on kuvittanut tämänkin Eeva Tikan satukirjan. Tällä kertaa kuvitus on mustavalkoinen.
Maija Karjalainen kirjoittaa Eeva Tikka - luonnon herkkävastoinen kuvaaja -artikkelissaan (teoksessa Suomalainen satu 2 vuodelta 2010), että Saara Tikka on saanut kuvituksissaan "hehkumaan satujen aistimusvoimaisen ja samanaikaisesti mystisen maailman". Anu Vanaksen kuvitusta Karjalainen kuvaa realistisemmaksi. Vanaksen kuvitus saa "jopa liikuttavan humoristisiakin piirteitä". Neljännen kokoelman Majatalon Pimeä Kuu saduissa on Karjalaisen mukaan havaittavissa eroottisia painotuksia.

Tikan satujen keskeisiä teemoja ovat Karjalaisen mukaan ikävä, suru, kuolema ja pelko. Tikan sadut eivät ole perinteisiä satuja vaan pikemminkin "tunnetiloja, odotuksen jännitystä, ilon ja hellyyden kokemista, surun ja ikävän tarkkailua omassa mielessä ja ruumiissa - - katsomista sisimpään, tutustumista itseen ihmisenä yhtenä luoduista, luontokappaleista, jonka olemassaolon oikeutus on tasan yhtä suuri kuin joen simpukan".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti