keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Alison Uttleyn Pikku Harmaakani -kirjat

Brittiläinen Alison Uttley kirjoitti kymmeniä kirjoja Pikku Harmaakanista (Little Grey Rabbit). Ensimmäinen kirja julkaistiin 1929 ja viimeinen 1975. Kaikki kirjat (paitsi viimeiset viisi) kuvitti Margaret Tempest.

Pienessä talossa metsänreunassa asustavat Pikku Harmaakani, Jänis Härmäkorva ja Ottilia Orava. Ystäviänsä ovat mm. Myyrä Mykkyrä, Tietäjä-Pöllö, Siilirouva ja pieni poika Piikkipallero, Vesirotta ja Kana Kirjavainen. Kirjoissa kuvataan entisaikojen maalaiselämää, ja niissä on vanhan ajan charmia. Tempestin kuvituksessa on Beatrix Potter -vaikutteita. 

Pikku Harmaakanista kertovilla kirjoilla on ollut kaksi suomentajaa.

Vuonna 1983 ilmestyi neljä tarinaa Natalia Baschmakoffin suomentamana itsenäisinä niteinä: Ottilia Orava jäällä (Squirrel Goes Skating 1934), Pikku Harmaakani ja Näätäväki (Little Grey Rabbit and the Weasels 1947), Jänis Härmäkorva ja pääsiäismunat (Hare and the Easter Eggs 1952), Pikku Harmaakani sirkuksessa (Grey Rabbit and the Circus 1961). Vuoden 2005 Satukirjaston suosikit -teoksessa on mukana ensimmäinen Pikku Harmaakani -tarina Jänis, Orava ja Pikku Harmaakani (The Squirrel, The Hare and the Little Grey Rabbit 1929) Natalia Baschmakoffin suomennoksena.

Vuonna 2013 ilmestyi Anne Ali-Raatikaisen suomentamana kokoelmateos Pienen Harmaakanin tarinat, jossa on mukana kuusi tarinaa: Orava, Jänis ja Pieni Harmaakani (The Squirrel, The Hare and the Little Grey Rabbit 1929), Pieni Harmaakani saa häntänsä takaisin (How Little Grey Rabbit Got Back Her Tail 1930), Jäniksen suuri seikkailu (The Great Adventure of Hare 1931), Siili Piikkipallero (The Story of Fuzzypeg the Hedgehog 1932), Oravan luisteluretki (Squirrel Goes Skating 1934), Pienen Harmaakanin joulu (Little Grey Rabbit's Christmas 1939).

Kaksi Uttleyn tarinoista on suomennettu siis peräti kahteen kertaan.

Seuraavaksi esittelen suomennettuja Pikku Harmaakani -tarinoita.

Jänis, Orava ja Pikku Harmaakani  / Orava, Jänis ja Pieni Harmaakani
Pikku Harmaakani ahertaa jatkuvasti kotona, mutta Jänis Härmäkorva ja Ottilia Orava vain lekottelevat. Näätä sieppaa Härmäkorvan ja Ottilian, mutta onneksi Harmaakani pelastaa heidät. Pelastumisensa jälkeen Härmäkorva ja Ottilia ovat kilttejä Harmaakanille.Pieni Harmaakani saa häntänsä takaisin
Edellisessä tarinassa Harmaakani on antanut Pöllölle häntänsä vastalahjana siitä, että saa Pöllöltä ohjeiden porkkanoiden viljelemiseen. Pitkällisten vaiheiden jälkeen Harmaakani saa häntänsä takaisin Pöllöltä.

Jäniksen suuri seikkailu
Jänis Härmäkorva lähtee seikkailemaan Tuhkametsään ja tapaa matkalla Ketun ja Rupikonnan. Kettu kaappaa Härmäkorvan mutta Rupikonnan ohjeiden avulla Jänis pelastuu.
Siili Piikkipallero
Pieni Siili Piikkipallero tepastelee ympäri eläinkylää ja katoaa matkalla. Yhteisvoimin Piikkipallero pelastetaan pulasta.Ottilia Orava jäällä / Oravan luisteluretki
On talvi, joten eläimet lähtevät luistelemaan ja viettävät hauskan päivän yhdessä. Kun Harmaakani, Ottilia ja Härmäkorva tulevat kotiin, he löytävät Ottilian sängystä Rotan!

Pienen Harmaakanin joulu
Metsän asukit juhlistavat joulua peribrittiläiseen tyyliin: lumikelkkailua, joululaulelointia, mistelinoksia. Tarinaa hehkuu vanhan ajan joulutunnelmaa.

Pikku Harmaakani ja Näätäväki
Ilkeät näädät asustavat piilopirtissä ja vohkivat sieltä käsin mm. Kana Kirjavaiselta munia ja Myyrä Mykkyrältä kirveen ja paljon muita asioita monelta muulta eläimeltä. Eräänä päivänä Pikku Harmaakani kävelee näätien talon ohi, ja silloin näädä kaappaavat Harmaakanin itsellensä kotipiiaksi. Onneksi Tietäjä-Pöllö kuulee, kun Harmaakani laulaa näädille, ja pelastaa tämän. Pöllö pelottaa näädät tiehensä.
Jänis Härmäkorva ja pääsiäismunat 
Jänis Härmäkorva villiintyy maaliskuussa ja varastaa ihmisten kaupasta suklaamunan. Koko kolmikko kiinnostuu pääsiäismunista ja tartuttaa pääsiäismunakuumeen muidenkin eläinten keskusteen. Härmäkorva lähtee toiselle suklaamunanhakuretkelle, mutta tällä kertaa hän maksaa munista hankkimallaan kolikolla. Härmäkorva ostaa niin monta munaa, että järjestää pääsiäiskekkerit, joihin yllättäen jokainen eläin on tuonut oman versionsa pääsiäismunista. Lopuksi ihmetellään Härmäkorvan nokkeluutta munien saamisessa, ja tämä vastaa: "Totta kai minä olen nokkela - -. Ainahan minä olen sen tiennyt. Minä olen tolkuttanut sitä teille vuosikausia, mutta te ette vain ole halunneet uskoa minua!"
Pikku Harmaakani sirkuksessa
Pikku Harmaakanin tontille tulee sirkus vierailulle. Sirkuksen johtaja Mustajänis maksaa Harmaakanille "hyppysellisen sananjalkasiemeniä päivävuokraa". Koko metsä innostuu sirkuksesta ja tulee seuraamaan näytöstä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti