sunnuntai 27. elokuuta 2017

Topeliuksen Lukemisia lapsille -kokoelman taiteilijakuvitus

Väinö Blomstedt: Tuhkimo

Vuosina 1901-1903 ilmestyi Topeliuksen Läsning för barn -kokoelmasta suomalaisten ja ruotsalaisten taiteilijoiden kuvittama laitos. Vuosina 1904-1907 samainen taiteilijakuvitus ilmestyi suomeksi tutulla Lukemisia lapsille -nimellä. Kuvittajat olivat Acke Andersson, Ottilia Adelborg, Venny Soldan-Brofeldt, Albert Gebhard, Albert Engström, Väinö Blomstedt, Carl Larsson, Albert Edelfelt, Eero Järnefelt ja Tyra Kleen.

Tämä taiteilijakuvitus on kunnianhimoinen teos, joka kertoo sekä ilmestymisaikansa arvostuksesta vasta menehtynyttä Topeliusta kohtaan että myös siitä, että sata vuotta sitten kustantamot olivat valmiita panostamaan lastenkirjallisuuteen.

Taiteilijat ovat todellakin panneet parastaan Topelius-kuvituksissaan. Teoksen kuvitus on todella monipuolinen ja korkealaatuinen. Suurin osa kuvista on mustavalkoisia, mutta mukana on myös muutama väriliitesivu.

Albert Edelfelt: Neitsyt Marian avaimenvartija

Edelfelt erottautuu edukseen jopa näinkin laadukkaassa seurassa. Taidemaalarin ihmiskasvot ovat aina hyvin realistisia ja ilmeikkäitä, samoin viivassa on eleganssia ja sulavuutta.

Albert Edelfelt: Vanha tupa

Albert Edelfelt: Pikku hengetär

Albert Edelfelt: Pikku Matti


J. A. G. Acken fantasiaa tihkuvat kuvat ja kauniskasvoiset naishahmot kuuluvat myös suosikkeihini.

Acke: Aallottaren hopeamalja

Acke

Samoin Albert Engströmin kuvissa on perinteistä satukuvituksen taikaa.

Albert Engström: Aallottaren hopeamalja

Albert Engström: Sampo Lappalainen

Albert Engström: Valtterin seikkailut

Albert Engström: Ahdin lahja


Sydäntäsärkevä on Venny Soldan-Brofeldtin kuva kuolleesta lapsesta, kohtaus surullisesta todellisuudesta reilun sadan vuoden takaa. Kyseinen tarina, Kesästä, joka ei koskaan tullut, pohjautuu Topeliuksen omaan perhetragediaan.

Venny Soldan-Brofeldt: Kesästä, joka ei koskaan tullut

Carl Larssonin herttaisissa kuvituksissa Topeliuksen näytelmiin lapset esittävät näytelmiä.

Carl Larsson: Prinsessa Ruusunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti