torstai 17. elokuuta 2017

Tini Sauvon kuvittamia oppikirjoja

Tini Sauvo on animaatioidensa ja kuvakirjojensa lisäksi käyttänyt kuvataiteellisia taitojaan oppikirjojen kuvitukseen. Sauvo on kuvittanut monia teoksia, joilla on pedagogisia tarkoituksia: mm. Opin itse, Prov om du kan, Opin itse laskemaan, Aapiskukko, Spelend leren, Opin itse kirjaimet, Opin itse lukemaan ja kirjoittamaan.

Monet näistä kirjoista ovat Mervi Miettisen kirjoittamia, kuten myös Opettelen lukemaan -sarja, johon kuuluvat nämä kolme kirjasta: Mi-tä Si-mo et-sii? (1980), Mis-sä on Hei-kin suk-ka? (1980), O-saat-ko? (1980). Lukemisen vasta-alkajille tarkoitetut lyhyet kirjanraapaleet ovat tavutettuja. Tekstiä on minimaalisen vähän, eikä tarinaakaan juuri ole, lähinnä esitellään erilaisia tilanteita, joissa Simo-siili ja Heikki-jänis jutustelevat.

Mi-tä Si-mo et-sii? kertoo valtavan jännittävän tarinan, jossa Heikki kyselee Simolta, mitä tämä etsii. Ei omenaa, ei kirjaa, ei kynää, ei saksia... Jännitys nousee... Mitä Simo etsii? - No tietenkin Heikkiä, koska hänen kanssaan voi syödä, avata, lukea, piirtää, leikata, liimata, pestä ja leikkiä. Tässä kirjasessa opetellaan siis substantiiveja ja niiden liittyviä verbejä.

Mis-sä on Hei-kin suk-ka? jatkaa samalla turvallisella ja tappavan tylsällä kaavalla: Heikin sukkaa etsitään tuolin alta, kaapista, lehtien välistä... Lopulta kadonnut sukka löytyy Heikin taskusta. Vau! Näin on opittu taas lisää substantiiveja ja samalla paikallissijojakin.

O-saat-ko? Lukea, naulata, uida, solmia nauhat...? Heikki ei osaa jotain, mutta Simo auttaa - ja toisin päin. Lukija miettii, että oppiminen voisi olla hauskaakin, mutta tämän kirjan parissa se ei sitä taatusti ole.

Mervi Miettisen teksti on hyvin yksinkertaista mutta toki tarkkaan mietittyä. Tini Sauvon kuvitus on erittäin havainnollistavaa ja melko staattista mutta tukee tekstiä hyvin.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti