sunnuntai 20. elokuuta 2017

Raymond Briggs: The Bear (1994)

Suomen lasten rakastaman Lumiukon tekijä brittiläinen Raymond Briggs teki 1990-luvulla plagiaatin omasta teoksestaan: sarjakuva The Bear (1994) kertoo hyvin samantapaisen tarinan kuin Lumiukko: pikkutytön luokse ilmestyy jättimäinen jääkarhu, jonka kanssa tyttö tutustuu talon eri huoneisiin ja toimintoihin. Kukaan muu paitsi tyttö ei näe jääkarhua. Aikuiset ovat sille ikään kuin sokeita. Yhtä yllättäen kuin tulikin jääkarhu myös lähtee ja jättää tytön suremaan. Mutta lukijalle näytetään, mihin karhun tie vie: takaisin Pohjoismantereelle... Vaikka The Bear onkin muunnelma Lumiukosta, se on silti suloinen tarina.

Briggs on upea sarjakuvataiteilija, ja hänen vahvuutensa piirtäjänä ja tarinankertojana on liike. Sen voi havaita myös The Bearissa, joka on myös erittäin kauniisti piirretty. Toisin kuin Lumiukossa tässä sarjakuvassa on dialogia; tosin vain ihmisillä on vuorosanoja, jääkarhulla ei.

Jääkarhu saapuu.

Jääkarhu kylvyssä...

...ja kylvyn jälkeen.

Jääkarhu lähtee.

Tuttu tunnelma.

Kotiin.

Sarjakuvasta on tehty myös animoitu lyhytelokuva The Bear (1998). Sen voi katsoa YouTubessa. Lyhytelokuva on tehty hyvin samalla tyylillä kuin Lumiukko-klassikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti