sunnuntai 20. elokuuta 2017

Jill Barklemin Tiheikön väki -kirjat

Tiheikön väki (alkuperäiskielellä Brambly Hedge) on brittiläisen Jill Barklemin herttainen kirjasarja, joka kertoo hiiriyhteisöstä. Kirjojen juonet rakentuvat pienten sattumusten varaan. Juoni ei olekaan tärkeä vaan tunnelma ja miljöö. Hiiriyhteisö elää "vanhan ajan" elämää: kaikki ruoka tehdään itse alusta lähtien. Tämä vanhanaikaisuus onkin hurmaavaa. Parasta kirjoissa on kuitenkin runsas, yksityiskohtainen kuvitus. Lapsena rakastin näitä kirjoja juuri kuvitusten takia; yksityiskohtaiset piirrokset kutittivat mielikuvitusta.

Barklem kirjoitti kahdeksan Tiheikön väki -kirjaa vuosina 1980-1994. Kaikki Barklemin kirjoittamat kirjat on suomennettu: 
- Tiheikön väki kevätpuuhissa (Spring Story, 1980)
Tiheikön väki kesäpuuhissa  (Summer Story, 1980)
Tiheikön väki syyspuuhissa (Autumn Story, 1980)
Tiheikön väki talvipuuhissa (Winter Story / Brambly Hedge, 1980)
- Salaiset portaat (The Secret Staircase, 1983)
- Seikkailu vuorilla (The High Hills, 1986)
- Tiheikön väki merellä (Sea Story, 1990)
- Tiheikön väki ja pikkuhiiret (Poppy's Babies, 1994).

Ensimmäiset neljä kirjaa eli "vuodenaikatarinat" on suomentanut Panu Pekkanen. Muita tarinoita ovat suomentaneet Anja Meripirtti ja Anna-Maija Viitanen.


Tv-sarja

Kirjojen pohjalta on tehty myös tv-sarja. Jokaisesta Barklemin alkuperäiskirjasta tehtiin yksi jakso tv-sarjaan. Jaksoja on siis yhteensä kahdeksan. Suomeksi on julkaistu ainakin ensimmäiset neljä jaksoa: eli "vuodenaikatarinat". Tv-sarjan visuaalinen ilme on hyvin uskollinen alkuperäisteoksille.Kevät: Viljamilla on synttärit, ja Tiheikön väki lähtee piknikille.
Kesä: Vietetään meijeristi Vuokko Unikon ja mylläri Aimo Jauhiaisen häitä.Syksy: Kesken kiireisen elonkorjuuajan Esikko-tyttö katoaa.Talvi: Järjestetään lumitanssiaiset.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti