sunnuntai 27. elokuuta 2017

Hans Arnoldin kuvituksia lastenkirjoihin

Nyt esittelen ruotsalaisen Hans Arnoldin kuvituksia. Suomeksi Arnoldin kuvittamia kirjoja on julkaistu viisi teosta. Hans Arnoldin kuvitustyyli on hyvin persoonallista ja tunnistettavaa, kertakaikkisen hurmaavaa! Varsinkin örrimöykkyjä kuvittaessaan Arnold muistuttaa suomalaista Björn Landströmiä lämpimän humoristisissa tulkinnoissaan. Kuten Landström myös Arnold on parhaimmillaan metsän otusten ja fantasiaolentojen kuvaamisessa. Arnoldin ihmishahmot ovat usein äärimmäisen viattoman näköisiä, suloisen kauniita vaaleaverikköjä - suuri vastakohta metsän kummallisille otuksille. ”Hänen töilleen on ominaista grosteskiinkin suuntautuvat surrealistinen fantasia, joka satukuvissa pehmenee runsaiden yksityiskohtien lumoavaksi kudelmaksi", kirjoittaa Sisko Ylimartimo Arnoldin kuvituksista artikkelissaan Salikonin ruusut – satufantasia ja kuvan keinot teoksessa Totutun tuolla puolen 2005.

Åke Holmberg: Hirviö (Monstret, 1971)
Holmbergin Hirviö-lastenromaanissa Lotta ja Leif tutustuvat hirviöön. Ensin hirviö pelottaa lapsia, mutta pian tämä paljastuukin varsin sympaattiseksi olennoksi. Mukana häärää myös erikoislaatuinen Joffe-setä, josta Arnoldin kuvitus maalaa hassunhauskan kuvan.
Gunnel Linde: Olen oikea ihmissusi (Jag är en varulvsunge, 1972)
Linden Olen oikea ihmissusi on nuorten kauhuromaani. Arnold on juuri oikea henkilö kuvittamaan tällaisia tarinoita. Kuvissa risteilee mitä kummallisimpia otuksia.
Astrid Lindgren: Kultasiskoni (Allrakäraste syster 1973)
Lindgrenin kuvakirja Kultasiskoni kertoo pikkutyttö Liisasta ja hänen mielikuvitussiskostaan Ylva-Liista, joka asustaa maan alla ja hallitsee Kultaisen salin kuningattarena satuhahmojen ja eläinten keskellä. Ihanan mielikuvituksellinen seikkailu sisältää kuitenkin myös melankolisen sivujuonteen. Arnoldin kuvitus Lindgren kuvakirjaan on aivan lumoava, täynnä viehättäviä yksityiskohtia ja tuo hyvin esille kertomuksen tunnelman.
Hopeametsän linna (1981)
Arnold on valikoinut ja kuvittanut pohjoismaisia kansansatuja Hopeametsän linna -satukokoelmaan. Mukana on myös yksi suomalainen kansansatu, Voipukki.Runo Lindskog: Ailikki (1986)
Lindskogin kuvakirja Ailikki on hurmaava tarina peikkotytön ja ihmistytön ystävyydestä. Paha Kivikuningas on vanginnut ihmislapsosen, ja Ailikki päättää pelastaa ystävänsä. Leikin avulla Ailikki onnistuu tehtävässään. Tarina onkin ylistys lapsuudelle. Lindskogin tarina on suloinen, mutta ikimuistoisen kuvakirjasta tekee Arnoldin salaperäistä tunnelmaa luova kuvitus.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti