maanantai 3. heinäkuuta 2017

Hannu Tainan ja Raija Siekkisen kuvakirjoja

Hannu Taina tunnetaan parhaiten Elina Karjalaisen Uppo-Nalle-kirjoihin tekemistään kuvituksista. Taina on kuvittanut monia muitakin lastenkirjoja ja myös kuvakirjoja. Tässä tekstissä esitellään Raija Siekkisen kirjoittamat ja Hannu Tainan kuvittamat kolme kuvakirjaa.


Herra kuningas (1986)

Herra kuningas asustaa yksin valtakunnassaan ja haaveilee alamaisista. Eräänä päivänä linnaan saapuu kissa, joka käskyttää kuningasta. Kuningas on hyvin onnellinen, kun saa ensimmäisen alamaisensa ja passaa kissaa. Ovela tarina. Tainan kaunis kuvitus korostaa hienosti varsinkin kuvakirjan alun kuninkaan kokemaa yksinäisyyttä.

Tyttö, puu ja peili (1987)

Tyttö, puu ja peili on opettavainen tarina turhamaisuuden kiroista. Sekä tyttö että puu tuijottelevat päivät pitkät peiliä ja pitävät kumpikin itseään maailman kauneimpana (tyttönä ja puuna). Tyttö ei tee mitään muuta kuin tuijottaa peiliä ja siten salaa kauneutensa muulta maailmalta ja tylsistyy sisällä. Puu taasen ei talven tullen halua muiden puiden tavoin luovuttaa lehtiään ja keväällä toisten puiden kukoistaessa se onkin edellisvuoden asussaan ruma verrattuna muihin puihin.
Utelias fauni (1988)

Metsässä elää fauneja, jotka ennen elivät hilpeästi mutta pitivät öisin niin kovaa meteliä, etteivät naapurikaupungin asukkaat saa nukuttua. Järjestettiin faunijahti, jonka jälkeen faunit ovat eläneet metsässä hissun kissun. Eräs utealias fauni päättää lähteä ihmisten kaupunkiin sammakkonsa kanssa. Fauni havaitsee ihmiset kylmiksi ja pahoiksi mutta saa heidät muuttumaan mukavammiksi soittonsa avulla. Ihmiset eivät näe faunia, mutta eräs viisas mies näkee, ja tämän ihmisen kanssa fauni ystävystyy. Sammakko palaa kuitenkin metsään.
Lukuvinkki: Tuija Moisiomäen artikkeli "Yksinäinen mies teoksessa Herra kuningas" teoksessa Tutkiva katse kuvakirjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti