torstai 29. kesäkuuta 2017

Liisa Karakorven lastenkirjallisuustuotanto

Liisa Karakorven julkaisi 15 vuoden aikana monenlaista lastenkirjallisuutta: satuja, runoja, kuvakirja, lastenromaanejakin. Tässä tekstissä esiteltyjen teosten lisäksi Karakorven satuja ja runoja on julkaistu eräissä kokoelmateoksissa (esim. Pilvipyykkiä, Pieni aarreaitta).


Omenaiset pajut (1971)

Karakorven ensimmäinen teos sisältää kymmenen satua: Omenaiset pajut, Pakkassormi, Käsittämättömän ilkeä teko, Ruskeametsän lumi, Yrtti, Puuntaimimadonna, Kaunis ikävä, Muisto sudesta, Sisältä kiemurainen, Omena ja Imara. Satukokoelman on kuvittanut satukuvittajien aateliin kuuluva Maija Karma.

Kuvitusta satuun Pakkassormi.

Kuvitusta satuun Yrtti.


Salaisten lintujen linnunrata (1973)

Lastenkirja kertoo Kirsistä ja Pirjosta, bestiksistä, ja heidän mielikuvitusseikkailuistaan lintuina. Teoksen on kuvittanut Riitta-Kaarina Tikkamäki. Kuvitus on mustavalkoinen ja jännän erilainen.


Jännitysmaa (1980)

Karakorven kolmas teos on runokokoelma, joka sisältää hauskoja, outoja lastenrunoja:

Oksanreikä

Yläkerran portaissa
kummastuin
kun äkkiä oksanreikä
iloisesti nauroi

Kiehtovan, nonsense-henkisen ja runojen kanssa samalla kreisillä aaltopituudella liikkuvan kuvituksen on tehnyt Marja Ilmarinen-Järvinen.


Outi ja kultamuna (1982)

Outi Markkasen kuvittama kuvakirja kertoo Outista, trulleista ja pääsiäismunista.Noidan kymmityttö (1985)

Karakorpi piti itse tätä kirjaa pääteoksenaan. Kieltämättä se onkin hänen teoksistaan hienoin, hallituin ja syvällisin. Kaunis lastenromaani kertoo Pihlasta, noitatytöstä, joka saa toiselta kummiltaan, pihapihlajalta, nimen ja toisen kummiltaan, Pakkasäären noidalta, tehtävän jäädyttää maailma. Vaan miten käykään, kun Pihla ei tahtoisikaan toteuttaa tehtäväänsä? Alkaa hurja fantasiaseikkailu.

Kristina Segercrantz on tehnyt kirjaan kuvituksen.


Lentävä Lallero (1986)

Reittu-poika haluaa koiran ja piirtää kuvan, jossa on pelottava musta koira, jonka nimeää Hurjaksi. Naapurintyttö Helena haaveilee Lallero-nimisestä corgista. Kummankin haavekoira osaisi lentää. Helena jää yökylään, ja yöllä Lallero laskeutuu katolle ja nappaa lapset mukaan yölliselle lentoreissulle. Reittu ja Helena päätyvät jättiläisen linnaan, ja silloin jättikokoinen Hurja ilmestyy pimeydestä ja alkaa jättiläisen lemmikiksi. Lapset palaavat kotiin - ilman Lalleroa, mutta Helena uskoo, että vielä Lallero palaa. Reittu taasen on iloinen siitä, että hänellä on Helena.

Kirjan on kuvittanut Pirjo Lindberg.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti