lauantai 24. kesäkuuta 2017

Heljä Liukko-Sundströmin kuvakirjoja

Taiteilija Heljä Liukko-Sundström on keramiikkatöidensä ohella tehnyt myös kuvakirjoja. 


Heljän lempeitä satuja (1977)

Sadut ovat aiheiltaan arkisia (mukana on mm. pesukoneesta kertova satu), mutta ne on kirjoitettu kauniisti. Kuvitusten väritys on melankolisen tummasävyinen. Tässä kirjassa ei vielä esiinny jäniksiä.

Mari ja varis (1979)

Tarina sijoittuu posliinitehtaaseen, jossa Marin äiti työskentelee. Mari ja varis touhuavat yhdessä. Tässäkään teoksessa ei voi vielä bongata jäniksiä. 

Kuvakirjan kuvituksessa on paljon Liukko-Sundströmin kuvitukselle tyypillisiä piirteitä: maasta irronneita tai ilmassa kelluvia esineitä/olentoja, kokosuhteet eivät ole luonnonmukaiset, välillä kuvat ovat aika mystisiä, synkkiäkin, lasten kasvot ovat tylsiä ja persoonattomia, "vanhan ajan" kuville tyypillisen pyöreitä...
Jäniksenpoika (1981)

Jänikset tulevat! Jäniksenpoika on sydäntäsärkevän koskettava kertomus rammasta jäniksenpojasta. Herkät kuvat tuovat esille tunteita lähes pakahduttavalla tavalla.


Tietokoneprinssi (1984)

Erikoinen tarina prinssistä, jonka sisässä on tietokone. Mukana seikkailee mm. koodaajakettu.Korkealla päällä pilvien puutarha sininen (1999)

Kaunis kuvakirja elämän kiertokulusta. Isoäiti on kuollut, ja äiti kertoo lapselleen isoäidin elämäntarinan. Teos on hyvin taiteellinen ja koskettava. Kuvitus on lumoavan kaunista, sinisen ja ruskean väristä. Varsinkin herkän siniset kohdat ovat ihania taideteoksia. Tässä kuten monessa muussakin Liukko-Sundströmin lastenkirjassa on tunnekasvatusta.

Toi rusakko (2008)

Toi rusakko on klassinen tarina erilaisuudesta ja koulukiusaamisesta. Valkoiset puput eivät suvaitse ruskeaa rusakkoa joukkoonsa, kunnes yllättävien tapahtumien myötä ruskea rusakko päätyykin auttamaan erästä valkoista pupua, joka on ruskeaa rusakko aiemmin kiusannut. Hyvin opettavainen tarina siis! Jäniksillä on isot, surumieliset silmät. Kirja on herkkä sekä tarinaltaan että kuvitukseltaan, selvästi Liukko-Sundströmin käsialaa siis.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti