tiistai 9. toukokuuta 2017

Suomalaisen lastenelokuvan historiaa

Jukka Sihvonen jakaa suomalaisen lastenelokuvan historian kahteen osaan vuonna 1987 ilmestyneessä teoksessaan Kuviteltuja lapsia: Suomalaisen lastenelokuvan lapsikuvasta (erinomainen teos, btw, kannattaa tutustua!). Ensimmäinen osio on 19201962. Vuosi 1962 on vedenjakaja, joka aloittaa uuden aikakauden suomalaisen lastenelokuvan historiassa ja jonka jälkeen ilmestyneet elokuvat ovat erilaisia verrattuna ensimmäisen kauden teoksiin.

Mihin asti jatkuukaan sitten tämä kotimaisen lastenelokuvan toinen kausi? Sitä ei Sihvosen kirja kerro, sillä Sihvosen kirja on ilmestynyt 30 vuotta sitten eli se ei luonnollisestikaan sisällä viime vuosikymmenien elokuvia. Tässäpä syntyykin pulma: onko suomalainen lastenelokuva muka säilynyt samanlaisena 1960-luvulta lähtien? Tutkimusta en ole asiasta lukenut, mutta olen luonut oman teoriani ajoituksesta.

Vuonna 2011 ilmestyneessä opetusministeriön selvityksessä Herra Huu ja moni muu: Esiselvitys suomalaisesta lastenelokuvakulttuurista todetaan, että Suomessa ei ole syntynyt pitkää perinnettä lastenelokuvan alalla ja että lastenelokuvia valmistuu Suomessa harvakseltaan. Selvityksen mukaan kotimaisilla lastenelokuvilla on tärkeä tehtävä ja siksi niitä pitäisi tehdä Suomessa enemmän. En tiedä, oliko opetusministeriön selvityksellä jotain vaikutusta asiaan, mutta 2000-luvulla alussa Suomessa alkoi suomalaisen lastenelokuvan buumi, suoranainen renessanssi, joka jatkuu edelleen. Siksi olen ajatellut, että noin vuonna 2001 voitaisiin sanoa suomalaisten lastenelokuvan historian kolmannen osan alkavan.

Käsittelen eri aikakausia syvemmin seuraavissa blogiteksteissäni:
2001–2017.

Esittelen näissä blogiteksteissä kokoillan pitkiä näytelmäelokuvia. Mukana ei ole siis animaatioita, lyhytelokuvia eikä tv-tuotantoja.

Kolmen vuoden kuluttua tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun ensimmäinen kotimainen lastenelokuva ilmestyi. Suomalainen lastenelokuva kaipaisi historiikkia merkkivuoden kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti