tiistai 9. toukokuuta 2017

Suomalaisen lastenelokuvan historiaa: 2001–2017

Rölli ja metsänhenki (2001)
Rölli ja metsänhenki (2001) on toinen Rölli-elokuva, jossa röllien heimo muuttaa uudelle alueelle ja valloittaa menninkäisten kylän. Elokuva on Olli Saarelan ohjaama, ja kuten edellinenkin Rölli-elokuva se on Marko Röhrin tuottama.Heinähattu ja Vilttitossu (2002)
Heinähattu ja Vilttitossu (2002) on Kaisa Rastimon ohjaama elokuva, joka perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoihin. Tarinan keskiössä on perusperhe: isä, äiti, kaksi tytärtä. Tarinaan kuuluvat myös naapurin neidit sekä kaksi poliisia. Vanhemmat eivät aina ihan ymmärrä missä mennään mutta ovat silti tärkeitä. Heinähattu on järkevä, kiltti ja jämerä isosisko. Vilttitossu taasen on villi, iloinen ja huoleton, pikkusiskon stereotypia. Perheessä on ongelma: lapsia ei kuunnella. Vilttitossu ryhtyy ensin mykkäkouluun saavuttaakseen tavoitteensa eli ruuaksi joskus jotain muutakin kuin perunaa. Vilttitossun kapina menee mönkään, mutta kun Heinähattu lopulta suuttuu tulisesti ja menee mykkäkouluun, alkaa perheessä tapahtua.Näkymätön Elina (2002)
Näkymätön Elina (2002) kertoo lapsen kapinasta ilkeää opettajaa vastaan. Elokuva on Klaus Härön ohjaama.Pelikaanimies (2004)
Pelikaanimies (2004) on Liisa Helmisen ohjaama ja pohjautuu Leena Krohnin kirjaan Ihmisen vaatteissa. Tarina kertoo pelikaanista, joka haluaa elää ihmisten maailmassa, laittaa vaatteet päälle ja opettelee jopa puhumaan. Pelikaanimiestä esittää hauskasti Kari Ketonen, jolla on kaikki kohdallaan: mimiikka, ilmeet, äänet. Pelikaanimieheen ystävystyy Emil-poika, jonka vanhemmat ovat juuri eronneet. Äiti muuttaa poikansa kanssa maalta kaupunkiin, ja isä hyvästelee poikansa perisuomalaiseen tapaan: ”Moi ny sitte.” Emil on ainoa, joka näkee pelikaanimiehen olevan lintu. Kaikki muut luulevat ihmisen vaatteisiin pukeutuneen linnun olevan ihminen, sillä kuten pelikaanimies toteaa: ihminen uskoo illuusioon. Ensin pelikaanimies ihastelee ihmisten maailmaa, menee oopperaan töihin ja rakastuu primaballerinaan. Lopulta pelikaanimies kokee myös ihmiselämän kääntöpuolen ja päättää palata linnuksi. Elokuva päättyy pelikaanimiehen ja pojan keskusteluun, jossa edellinen muistuttaa: "Muista myös nauraa ja laulaa – ja säilyttää kenkiä jääkaapissa."Valo (2005)
Valo (2005) on Kaija Juurikkalan ohjaama ja pohjautuu tositapahtumiin. Valo on poika vuosisadanvaihteen Suomessa ja tykkää koulunkäynnistä. Viranomaiset kuitenkin kieltävät koulun ja lähettävät opettajan pois, sillä koulussa opetetaan liian modernisti. Valo ryhtyy pitämään omaa koulua kylän lapsille, mistä poika joutuu vielä suurempiin hankaluuksiin.Unna ja Nuuk (2006)
Unna ja Nuuk (2006). Unna on 2000-luvun lapsi, joka siirtyy ajassa parituhatta vuotta taaksepäin ja tutustuu kivikautiseen Nuuk-poikaan, joka puhuu suomen kielen muinaista muotoa. Elokuvan on ohjannut Saara Cantell.Suden arvoitus (2006)
Suden arvoitus (2006) on Raimo O. Niemen toinen. Jos oli Niemen edellinen elokuva nimeltään Poika ja ilves, sopisi Suden arvoituksen nimeksi hyvin "Tyttö ja susi", niin samanlaisia elokuvat ovat aiheeltaan, juoneltaan ja miljööltään, vaikka eri käsikirjoittajan työtä ovatkin. Elokuva kertoo Salla-tytöstä, joka on tuntureilla kuin kotonaan ja joka on koko yhteisön arvostama, reipas tyttö. Salla saa selville, että tunturissa asustaa susiemo poikasineen ja lähtee taistoon salametsästäjiä vastaan. Sallan elämään tulee toinenkin ongelma: biologinen äiti palaa takaisin kuvioihin oltuaan poissa vuosia. Salla on kiintynyt adoptioäitiinsä, mutta suhde vaarantuu biologisen äidin myötä. Susiemo poikasineen symboloikin Sallaa ja hänen kinkkerää äitisuhdettaan. Yhtäläisyyksiä Niemen aiempaan ilveselokuvaan on paljon: elokuva tapahtuu Lapissa, pahiksella on iso ja pelottava koira, sankari auttaa koulukiusattua luonnonsuojelijaa, sankari taistelee salametsästystä vastaan, poromiesten yhteisö pitää villipetoja ongelmana, sankarilla on perheongelma, villieläin tappaa pahiksen koiran. Erojakin on: Sallan identiteettiprosessi nimittäin kuvataan syvällisemmin kuin ilveselokuvan Tomin. Eläimen rooli ei myöskään ole yhtä suuri, sillä edellisessä elokuvassa ihmisen ja villieläimen ystävyys ja kumppanuus oli merkittävämpi juonen kannalta, nyt lähinnä sivujuonne. Suden arvoitus keskittyy enemmän päähenkilönsä elämään, ja luonto ja susistoori ovat vain yksi tapa, jolla hän pääsee eteenpäin ongelmassaan. Salla käy läpi identiteettikriisiä mutta selviää siitä villin luonnon ja seikkailun kautta. Tarinan lopussa Salla on ehjä ja muuttunut ihminen.Onni von Sopanen (2006)
Onni von Sopanen (2006) kertoo 11-vuotiaasta Onnista. Johanna Vuoksenmaan ohjaama elokuva on koottu samannimisen tv-sarjan pohjalta.Joulutarina (2007)
Joulutarina (2007) on Marko Leinon käsikirjoittama ja Juha Wuolijoen ohjaama elokuva, jossa kerrotaan Joulupukin tarina.Myrsky (2008)
Myrsky (2008) on Kaisa Rastimon ohjaama. Elokuva kertoo jättimäisestä Myrsky-koirasta, joka terrorisoi naapureita ja aiheuttaa melkoisen sotkun valtavilla voimillaan. Jokainen koiranomistaja voinee samastua Myrskyn omistajien tuskaan: koira on ihana isännilleen mutta muiden ihmisten silmissä peto.Risto Räppääjä (2008)
Risto Räppääjä (2008) perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä -kirjoihin ja on myös kaksikon käsikirjoittama ja Mari Rantasilan ohjaama.Risto Räppääjä ja polkupyörävaras (2010)
Risto Räppääjä ja polkupyörävaras (2010) on toinen Risto Räppääjä -elokuva, myöskin Mari Rantasilan ohjaama. Tarinan hauskaa luonnetta korostetaan hassuilla huumoriäänillä. Risto ja hänen kaverinsa Venla ovat ainoat elokuvan järkevät olennot, sillä aikuiset ovat aivan kaheleita.Iris (2011)
Iris (2011) on ensimmäinen täysin ruotsinkielinen suomalainen lastenelokuva. Elokuvan on ohjannut Ulrika Bengts. Elokuva kertoo Iriksestä, joka asuu Tukholmassa taiteilijaäitinsä kanssa. Elokuva on siinä mielessä hyvin realistinen, että yksinhuoltajana ja naisena miesten maailmassa eli taiteilijana sinnittelevä äiti on aika ajoin hyvin äksy. Kun äiti lähtee Pariisiin kuukaudeksi, hän ei kerro Irikselle, ettei tämä pääse mukaan vaan lähettää tämän Ahvenanmaalle veljensä luokse. Iriksen äidin ja tämän veljen välit ovat menneet poikki vuosi sitten. Iris elää aikuisten maailmassa, mutta enonsa luona hän aloittaa kadotetun lapsuuden metsästyksen saadessaan ensimmäistä kertaa elämässään lapsikavereita. Ahvenanmaalla Iris saa selville myös salaisuuden isästään, josta äiti on aiemmin kertonut satua. Elokuva on välillä varsin synkkä mutta sisältää myös absurdia huumoria: Iriksen äidin taiteilijakaverit pitävät koiralleen hautajaiset. Elokuva ottaa riskin siinä, että sen päähenkilö ei helposti pidettävä tai samaistuttava.Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri (2011)
Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri (2011) on Pekka Karjalaisen ja Matti Grönbergin ohjaama. Elokuva kertoo hassunhauskasta herra Heinämäestä, jonka maatilalle siskontyttö Arska tulee viettämään kesää. Mukana elokuvassa on sellaisia nimiä kuin Heikki Silvennoinen ja Heikki Hela, eli huumori on taattua Kummelia. Kielikin on samaa suuntaa: ”Ei puutu tekemisen puutteen vähyyden paljoutta!”Risto Räppääjä ja Viileä Venla (2012)
Risto Räppääjä ja Viileä Venla (2012) on kolmas Risto-elokuva ja Mari Rantasilan ohjaama. Tässä elokuvassa pääosanäyttelijät ovat vaihtuneet toisiin.Ella ja kaverit (2012)
Ella ja kaverit (2012) pohjautuu Timo Parvelan Ella-kirjoihin. Elokuvan on ohjannut Taneli Mustonen.Ella ja kaverit 2 – Paterock (2013)
Ella ja kaverit 2 – Paterock (2013) on toinen Timo Parvelan Ella-kirjoihin pohjautuva elokuva. Elokuvan on ohjannut Marko Mäkilaakso.Rölli ja kultainen avain (2013)
Rölli ja kultainen avain (2013) on kolmas Röllistä kertova näytelmäelokuva. Elokuvan käsikirjoitti ja ohjasi Taavi Vartia. Elokuva kertoo Röllin nuoruudesta sirkuksessa.Risto Räppääjä ja liukas Lennart (2014)
Risto Räppääjä ja liukas Lennart (2014) on neljäs Risto Räppääjä -elokuva. Ohjaaja on vaihtunut Timo Koivusaloon. Lapsinäyttelijätkin ovat vaihtuneet.Onneli ja Anneli (2014)
Onneli ja Anneli (2014) pohjautuu Marjatta Kurenniemen Onnelista ja Annelista kertovaan kirjaan. Pikkutytöt Onneli ja Anneli ovat ystävykset, jotka muuttavat omaan taloonsa. Elokuvan on ohjannut Saara Cantell.Onnelin ja Annelin talvi (2015)
Onnelin ja Annelin talvi (2015) on toinen Onneli ja Anneli -elokuva. Elokuvan on ohjannut Saara Cantell.Risto Räppääjä ja Sevillan saituri (2015)
Risto Räppääjä ja Sevillan saituri (2015) on viides Risto Räppääjä -elokuva. Ohjaaja on Timo Koivusalo.Me Rosvolat (2015)
Me Rosvolat (2015) perustuu Siri Kolun samannimiseen lastenkirjaan ja on Marjut Komulaisen ohjaama.Hevisaurus-elokuva (2015)
Hevisaurus-elokuva (2015) on Pekka Karjalaisen ohjaama elokuva, joka perustuu Hevisaurus-brändiin.Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus (2016)
Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus (2016) on neljäs Röllistä kertova näytelmäelokuva. Elokuvan käsikirjoitti ja ohjasi Taavi Vartia. Elokuvassa Röllin kanssa seikkailee edeltävästä elokuvasta tuttu Juurakko-tyttö.Risto Räppääjä ja yöhaukka (2016)
Risto Räppääjä ja yöhaukka (2016) on kuudes Risto Räppääjä -elokuva. Ohjaaja on Timo Koivusalo.Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016)
Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016) perustuu Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjoihin. Ohjaaja on Rike Jokela. Kirjojen lapsihahmoa, Tatua ja Patua, näyttelevät aikuiset näyttelijät, Antti Holma ja Riku Nieminen.Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen (2017)
Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen (2017) on kolmas Onneli ja Anneli -elokuva. Elokuvan on ohjannut Saara Cantell.Lisätietoa
2000-luvulla suomalaisen lastenelokuvien tekeminen on moninkertaistunut menneisiin vuosikymmeniin verrattuna. Nykyään joka vuosi valmistuu uusi suomalainen lastenelokuva ja joinakin vuosina jopa useampi.

Lähteet: Elonet, Wikipedia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti