tiistai 9. toukokuuta 2017

Suomalaisen lastenelokuvan historiaa: 1962–2001

Herra Huu – Jestapa jepulis – penikat sipuliks (1973)

Elokuva kertoo Herra Huusta, joka luulee olevansa kammottavan pelottava kummitus ja yrittää pelotella lapsia. Elokuvan on ohjannut Jaakko Talaskivi sekä käsikirjoittanut, päänäytellyt ja säveltänyt M. A. Numminen. Elokuvan lähtökohtana on Hannu Mäkelän lastenkirja Herra Huu, josta tosin itse elokuvaan otettiin lähinnä vain päähenkilön nimi ja ulkoisen olemuksen piirteitä.Kiljusen herrasväki (1981)

Elokuva pohjautuu löyhästi Jalmari Finnen ensimmäiseen Kiljusen herrasväestä kertovaan kirjaan Kiljusen herrasväki, jossa Kiljusten perhe lähtee maalta kaupunkiin. Elokuvaan tarina nykyaikaistettiin. Elokuvan ohjasi Matti Kuortti.
Elokuva pohjautuu Mika Waltarin Satu kuninkaasta jolla ei ollut sydäntä -nimiseen satuun. Elokuvan ohjasivat Liisa Helminen ja Päivi Hartzell. Elokuva ilmestyi 1982. Elokuva kertoo kuninkaasta, joka irrotuttaa sydämen rinnastana, koska suree edesmennyttä vaimoaan niin paljon.
Elokuva pohjautuu Yrjö Kokon klassikkoaseman saavuttaneeseen, Pessi ja Illusia -lastenkirjaan, jossa Illusia-keijukainen joutuu jäämään maahan Ristilukin leikattua sen siivet irti. Illusia ystävystyy Pessi-peikon kanssa, ja yhdessä he selviävät talvestakin  Samalla elokuva kertoo metatarinaa miehestä, joka on rintamalla ja kirjoittaa siellä lapselleen keijusta ja peikosta satua. Elokuvan ohjasi Heikki Partanen.
Elokuva perustuu H. C. Andersenin Lumikuningatar-satuun. Siinä Kertun ystävä Kai saa Lumikuningattarelta jääkiteen silmäänsä ja muuttuu ilkeäksi. Lumikuningatar sieppaa Kain, ja Kerttu lähtee kohti pohjoista pelastaakseen ystävänsä. Elokuva on Päivi Hartzellin ohjaama.

Elokuva kertoo Annista ja tämän leskeksi jääneestä isästä, jolle Anni alkaa metsästää uutta vaimoa. Elokuvan ohjasi Anssi Määttäri.Kiljusen herrasväen uudet seikkailut (1990)

Elokuva pohjautuu löyhästi Jalmari Finnen Kiljusen herrasväestä kertoviin kirjoihin. Tämäkin Kiljus-leffa on Matti Kuortin ohjaama, ja osa näyttelijöistä on samoja kuin Kuortin edellisessä Kiljusista kertovassa elokuvassa.
Elokuva pohjautuu Elina Karjalaisen Uppo-Nalle -kirjoihin, kolmeen niistä: Uppo-Nalle, Uppo-Nallen talviturkki, Uppo-Nalle ja erakko. Elokuvan ohjasi Rauli Rusto. Elokuva kertoo Uppo-Nallesta, runoilevasta karhusta, joka saapuu merellä vuosia ajelehdittuaan Reeta-nimisen tytön luo. Rölli - hirmuisia kertomuksia (1991)

Elokuva kertoo Allu Tuppuraisen luomasta ja omassa tv-sarjassaan esiintyneestä Rölli-peikosta. Elokuvan ohjasi Olli Soinio, ja sen käsikirjoittivat Tuppurainen ja Soinio. Elokuvassa Rölli tutustuu Maahiskeijuun ja taistelee roskaajia vastaan.Poika ja ilves (1998)

Elokuva kertoo Tomi-pojasta, jonka äiti on vasta kuollut ja joka tutkijaisänsä kanssa muuttaa Lappiin. Tomi tapaa ilveksen ja päättää pelastaa sen salametsästäjiltä. Elokuva on Raimo O. Niemen ohjaama.Lisätietoa

1960-luvulla ei ilmestynyt vuoden 1962 jälkeen yhtään pitkää lastenelokuvaa, ja 1970-luvullakin ilmestyi vain yksi. Suomalainen elokuva kävi läpi suuren murroksen 1960–1970-luvuilla, joten syy siihen, ettei tuona aikana juuri lastenelokuvia tehty, lienee kytköksissä 1960–1970-lukujen muuhun elokuvakehitykseen. 1970-luvulla tehtiin muutenkin vähän suomalaisia elokuvia, ja jo tyypillisesti marginaalissa olleita lastenelokuvia ei sitten tehty kuin yksi.

1980-luvulla lastenelokuvan merkitys korostui, kun videonauhurit alkoivat yleistyä suomalaisissa kodeissa 1980-luvun puoliväliin mennessä. 1980-luvulla ilmestyi viisi uutta suomalaista lastenelokuvaa. 

1990-luvulla ilmestyi neljä suomalaista lastenelokuvaa. 

Lähteet: Elonet, Suomen Kansallisfilmografia -kirjat, Jukka Sihvosen Kuviteltuja lapsia -kirja, Google-kuvahaku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti