sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Raymond Briggsin sarjakuvia

Lumiukko on joulun ajan rakastetuin tv-ohjelma Suomessa, lyhytelokuva, joka on herkällä tarinallaan, visuaalisella kauneudellaan ja koskettavalla musiikillaan vanginnut suomalaisia jouluaattoisin tv:n ääreen jo vuosikymmenten ajan. Kaikki tietävät Lumiukon - mutta kuinka moni tietää, että Lumiukko on alunperin sarjakuva?

Brittiläinen Raymond Briggs on Lumiukon (The Snow Man) isä. Sarjakuva ilmestyi 1978 ja Suomessa 1979. Animaatioversio ilmestyi alkuperäismaassa 1982, ja Suomessa se esitettiin tv:ssä 1983. Suomessa on siis hyvin nopeasti julkaistu Briggsin teoksia.

Lumiukko on sarjakuva ilman tekstiä. Ei siis ole ihme, ettei animaatioelokuvassa ole dialogia - sitä ei ole alkuperäisteoksessakaan. Elokuva on visuaaliselta ilmeeltään hyvin uskollinen Briggsin piirroksille mutta juonessa on muutoksia - sarjakuvassa Lumiukko ja poika eivät käy joulupukin luona lainkaan. Sarjakuva on erittäin tunteikas ja kaunis. Teosta on vaikea lukea liikuttumatta. Briggsin piirrokset kuvaavat liikettä niin upeasti, että teos suorastaan kiljuu animaatioversiota. Lentämisepisodi on sarjakuvassakin kuvattu todella tyylikkäästi, mutta animaatiossa lentäminen on niin eläväistä ja unohtumatonta, että Walking in the Air alkoi välittömästi soida päässäni, kun Lumiukko ja poika ponkaisevat öiselle taivaalle.


Huvittavaa on muuten se, että rakastetun joulutarinan takana on mies, joka ei edes pidä joulusta! Näin on Briggs tokaissut haastatteluissa, ja asia käy hyvin ilmi Briggsin muista jouluaiheisista sarjakuvista. 1970-luvulla ilmestyi kaksi Brigssin mainiota joulupukista kertovaa sarjakuvaa: Joulupukki (Father Christmas) ilmestyi 1973) ja suomeksi 1974 ja Joulupukki kesälomalla (Father Christmas Goes on Holiday) sekä englanniksi että suomeksi 1975. Hurttia huumoria viljelevät sarjakuvat kertovat joulupukista, joka ei voi sietää joulua ja kylmää ja inhoaa työtään. Tässä on tosiaankin oikea teos joulun vihaajille! Joulupukki ärhistelee ja kiroilee ("Samperin joulu!") mutta on silti samaan aikaan hyvin sympaattinen hahmo.  Tonttuja ei teoksissa ole, ja joulupukki asustaa kotonansa rakkaiden lemmikkiensä, kissan ja koiran kanssa.

Joulupukki-sarjakuvassa joulupukki tekee vuoden työt eli vie lahjat lapsille porokyytillä jouluyönä.

Joulupukki kesälomalla -sarjakuvassa joulupukki lomailee Ranskassa, Skotlannissa ja Las Vegasissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti