tiistai 23. toukokuuta 2017

Pirkko Koskimiehen Pupu Tupuna -kirjat

Pirkko Koskimies on tehnyt Pupu Tupunasta, suloisesta, iloisesta ja uteliaasta pupujussista, kymmeniä kuvakirjoja vuodesta 1972 lähtien. Esittelen tässä blogitekstissä kirjasarjan ensimmäiset kuusi teosta. Loputkin tarinat on esitelty Muistikuvia lapsuudesta -blogissa, ja koko kirjalistan löytää Wikipediasta


Mihin menet Pupu Tupuna?

Hirveä spoileri Mihin menet Pupu Tupuna? -kirjan lukijoille: Pupu Tupuna menee taloon! Pupu Tupuna loikkii tiellä, kun koira alkaa ajaa sitä takaa. Tupuna kiipeää katolle ja tippuu savupiipusta alas. Likainen pupu menee suihkuun ja kuivaa itsensä. Sitten Tupuna tapaa kissan nimeltä Mirri, danssaa tämän kanssa ja menee lopulta nukkumaan kissimirrin kanssa.

Koskimies suuntasi kirjan kuulovammaisille lapsille, minkä huomaa kirjasta selvästi, sillä teoksessa kuvaillaan paljon aistikokemuksia. Kuvituksessa on runsaasti liikettä.

Tämä oli ainoa Pupu Tupunasta kertova kirja, jonka luin lapsena. Kirjan ehdottomasti jännittävin hetki oli, kun Tupuna luiskahti savupiipusta alas ja meni sitten nokisena kylpyyn. Toiseksi hurjin kohta oli se, kun Tupuna kuivasi itsensä hiustenkuivaajalla. Lisää jännitystä nostatti se, että Tupuna oli vieraassa talossa ja törmäsi jatkuvasti uusiin asioihin.

Utelias Pupu Tupuna

Utelias Pupu Tupuna jatkuu samasta tilanteesta, johon ensimmäisessä kirjassa jäätiin. Pupu herää sängystä. Kissa jää koisimaan, mutta Pupu Tupuna jatkaa touhuamista tapaamansa hiiren kanssa. Tämä kirja on näistä tarkastelemastani teoksista tylsin, sillä kirjassa ei tapahdu yhtään mitään, lähinnä yritetään opettaa lapsille muun muassa paikanmääritteitä.Pupu Tupuna vauhdissa

Pupu Tupuna vauhdissa on nimensä mukainen kirja: Pupu Tupuna on todellakin koko ajan vauhdissa, ja kirjassa tapahtuu todella paljon! Tarina alkaa kahdesta ensimmäisestä kirjasta tutussa talossa. Utelias nöpönenä tutustuu taloon tarkemmin ja tulee samalla sotkeneeksi sen. Sitten perhe (ihmisiä!) tulee kotiin, ja Pupu Tupuna pakenee kiireesti pihalle, jossa tutustuu eri eläimiin. Tarinassa kuvaillaan jälleen erilaisia aisteja.

Pupu Tupuna -tarinat ovat muuten ajattomia eläinsatuja, mutta ihmisten vanhanaikaiset vaatteet kielivät ilmestymisajasta.Mitä nyt, Pupu Tupuna?

Mitä nyt, Pupu Tupuna? -kirjan suuri juonenkäänne on talven saapuminen. Pupu Tupuna leikkii eläinkamujensa kanssa pihalla, kunnes kohtaa vanhempansa ja menee kotiin.


Pupu Tupuna ja ystävät

Pupu Tupuna ja ystävät -teoksessa Pupu Tupuna leikkii sisaruksineen talviaamuna: telmii lumessa, syö jääpuikkoja, rakentaa lumiukon. Kevät koittaa, lumi sulaa. Tupuna pelastaa heikoille jäille joutuneen oravan ja nauttii keväästä.
Pupu Tupunan syntymäpäivä

Pupu Tupunan syntymäpäivä kertoo nimensä mukaisesti, kuinka Pupu Tupuna viettää synttäreitään. Pupu Tupuna saa lahjaksi erilaisia esineitä, joiden avulla opetetaan geometrisia kuvioita. Kirjan lopussa on lisäksi väritystehtäviä. Asiantuntijana on toiminut Maija Lindgren.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti