sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Mika Launiksen kuvituksia osa 3

Mika Launisten kuvitusten esittely jatkuu taas. Tässä tekstissä keskityn suomalaisiin lastenkirjoihin, joita Launis on kuvittanut. Niitä on tosin vielä paljon lisää. Kaikissa teoksissa on värikansi ja mustavalkoinen kuvitus kansien sisällä. Lähes kaikissa kirjoissa on samanlainen kuvitus: ilmeikkäitä hahmoja, humoristisia kuvia. Silti kuvat eivät toista itseään liikaa. Launiksella on taattu tyyli.


Leena Laulajainen: Sammeli (1985)

Laulajaisen kirja kertoo Lapissa asustavasta Sammelista. Launiksen kuvissa on kuvattu nätisti Lapin luontoa. Tämän kirjan kuvitus poikkeaa suuresti muista tässä tekstissä esitellyistä kuvituksista. Luontokuvissa tunnelma on vakavampi, herkempi kuin muiden lastenkirjojen iloisessa melskeessä.Varpu Vilkuna: Kaislatien kaveri (1997)

Kirjava Kukko -sarjassa ilmestyneessä kirjassa lapset löytävät pullopostia, jossa kutsutaan tutusmaan Kaislatiella asuvaan lapseen.
Ritva Toivola: Karhu ja kultakuoriainen (2002)

Keltanokka-sarjassa ilmestynyt kirja kertoo Saku-pojasta, joka tapaa citykarhun tavaratalossa.
Annika Eräpuro: Rämäpää ja rääpäle (2002)

Eräpuron kirjassa veljekset lähtevät uuteen kaupunkiin, jossa toisesta tulee viihdyttäjä varieteessa ja toinen tutustuu tyttöön.
Marja-Leena Tiainen: Kireitä simoja, Antti (2003)

Tiaisen kirjassa Antti kalastaa.


Marja-Leena Tiainen: Antti ja sudet (2004)

Jatko-osassa Antti kalastaa ja metsästää.Annika Eräpuro: Benin kulmilla (2009)

Kirjava Kukko -sarjan kirja kertoo koirista.
Maria Vuorio: Jäniksen housuissa (2006)

Kirja kertoo Jäniksestä ja muista metsän asukeista. Launiksen kuvissa seikkailee eläväisiä eläinhahmoja.
Maria Vuorio: Orava ja pääskynen (2007)

Vuorion kirja kertoo metsän olentojen elämästä talven ajan. Pääosassa on orava, joka pelastaa kotiinsa pääskysen.

Annika Eräpuro: Eve Ilves aavekaupungissa (2010)

Keltanokka-sarjassa ilmestyneet Eve Ilves -kirjat kertovat matkustelevasta ilvestytöstä ja tämän varpuskaverista. Launis on jälleen kerran tehnyt ihania ja hauskoja eläinkuvia! Eve Ilves ei kuitenkaan ole erityisen ilmeikäs päähenkilö. Sivuhenkilöt on kuvitettu mielenkiintoisemmin.

Annika Eräpuro: Eve Ilves Espanjassa (2012)

Eve Ilves Espanjassa jatkaa Even tarinaa. Tällä kertaa Eve lähtee Epsanjaan.


Laila Kohonen: Kumisevan kiven arvoitus (2011)

Kohosen kirja ei ole lastenkirja vaan Vihreä varis -sarjassa ilmestynyt nuortenkirja. Tarinassa nykyajan teinipoika Kasperi joutuu kivikautiseen seikkailuun. Launiksen kuvituksella on tärkeä tehtävä: se herättää aikakauden eloon.

Hannele Huovi: Suurkontio Tahmapää ja Julkea Jänis (2012)

Keltanokka-sarjassa julkaistaan kirjoja, joissa on iso, selkeä fontti ja vaikeat sanat tavutettu. Huovin teoksen päähenkilö on sympaattinen karhu. Muita hahmoja ovat karhun eläinkaverit. Sivuhenkilö  ja tarinan katalysaattori Julkea Jänis on kuvituksessa aivan hurjan pöhkön näköinen!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti