sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Mika Launiksen kuvituksia osa 2

Tässä tekstissä jatkan Mika Launiksen kuvitusten esittelyä. Kuvakirjojen lisäksi mukana on kauhutarinoita, tietokirjoja, runokirjojakin.


Jukka Virtanen: Antti Puuhaara (1996)

Teos perustuu Jukka Virtasen suomalaisesta satuhahmosta kertovaan musikaaliin. Launiksen kuvissa seikkailee mahtavia fantasiahahmoja. Kuvissa on Potter-fiilistä!

Tässä kuvitustyössä Launis etsi selkeämpää kuvakerrontaa. Tämän teoksen jälkeen Launis saikin tehtäväkseen Potterien kansikuvien teon. Launis on todennut Potter-kuvistaan näin: "Potterin myyttinen ympäristö ja toiminnallisuus vaikuttivat suoraan myös ilmaisukieleeni."

Antti Puuhaaran runsas kuvitus sisältää huumoria, liioittelua ja yksityiskohtia. Tyylissä on kubistista pelkistämistä ja kulmikkuutta.Jukka Virtanen: Pukinpunainen (2000)

Virtasen ja Launiksen mainio yhteistyö jatkuu Pukinpunaisessa, joka kertoo Simo-pojan seikkailusta Lapissa. Kuvitus sisältää hilpeitä satu- ja joulukuvia. Kirjatonttu näyttää ihan Dumbledorelta, eli tässäkin on Potter-tunnelmaa!
Tuulia Aho: Pilkullisen koiran kesäloma (2000)

Mika Launis on tehnyt Tuulia Ahon mukaviin lastenrunoihin kirkkaita, värikkäitä, hauskoja ja pirteitä eläinkuvia.Harakka: Suomalaisia lastenloruja (1993)

Mika Launis on koonnut ja kuvittanut kirjasen lorut. Kuvitus on todella värikästä, viiva epätarkka ja paksu. Launis pitää tätä teosta murrosteoksenaan kuvitusurallaan. 1990-luvulla Launis vapautui. Harakka  sisältää lennokkaita karikatyyrimaisia hahmoja. Tekniikka on pehmeää pastelliliitua tummanharmaalle sävypaperille.
Eija Timonen: Kummitukset kintereillä (2008)

Timosen teos on kokoelma kauhutarinoita Launiksen värikuvien kera. Launis kuvittaa kummitustarinoita utuisen satumaisesti, ei niinkään pelottavasti.

Marjut Kivelä: Peikot (1990)

Kivelä on koonnut ja muokannut vanhoja suomalaisia peikkotarinoita. Joka tarinan alussa on mustavalkoinen pieni kuva. Lisäksi on aukeaman kokoisia värikuvia, joissa taas tuolta ajalta tuttu tumma väritys.

Launis on itse todennut tehneensä tässä kirjassa kaiken tahaltaan väärin ja yrittäneensä etsiä "mustan ääripään". Huumori ilmestyi Launiksen töihin.

Peikoissa Launis yhdistää akvarellin ja pastelliliidun sekä vesivärimaalauksen. Utuisella taustalla on ronskein viivoin ja voimakkain värikonstrastein luotuja peikkoja.


Erkki K. Kalela: Kuusen siementen lähtö (2009)

Metsäntutkija Kalelan teos on yhdistemä tietokirjaa ja satukirjaa. Kuusen siementen lähtö kertoo nimensä mukaisesti tarinan siitä, kuinka kuusen siemenet irtoavat ja lentävät maahan. Kuvat seuraavat tarinan hahmoja eli kuusensiemeniä, mutta mukana on myös tietokirjamaisia kuvia kuusen eri vaiheista.

Kalelan teos on ilmestynyt postuumisti. Perikunta halusi tuottaa sen opetuskäyttöön, mutta kustantaja päätti julkaista teoksen myös kirjakauppamyyntiin.


Anne Petäinen: Konnankierros: Pihapiirin eläimiin tutustumassa (2003)

Myös Petäisen kirja on yhdistelmä tietokirjaa ja satukirjaa. On tietoa eri eläimistä, ja jokaisen elämän kohdalla on pieni tarina. Launiksen tarkat ja realistiset eläinkuvat ovat kauniita.

Kuvitus on toteutettu sekatekniikalla.
Arto Kivimäki: Odysseia lapsille (2005)

Arto Kivimäki kertoilee Odysseuksen tarinoita. Mika Launiksen kuvitus nostaa teoksen aivan uudelle tasolle. Upeat koko sivun värikuvat ovat kauniita ja luovat tunnelmaa.


Lähteet:
Heinimaa, Elisse: Mika Launis. Teoksessa Kotimaisia lastenkirjankuvittajia 2002.
Launis, Mika: Tutkiva mielikuvitus. Onnimanni 2/2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti