torstai 25. toukokuuta 2017

Marjatta Pokelan lastenmusiikki


Suomalaisen lastenmusiikkin grand old lady Marjatta Pokela sävelsi elämänsä aikansa noin 300 laulua, joista suurin osa on lastenlauluja. Pokelan lastenlauluille on ominaisuus kansanmusiikkimaisuus. Tässä blogitekstissä esiteltyjen levyjen lisäksi Pokela sävelsi monia muitakin lastenlauluja.


Mörri-Möykky

Pokelan tunnetuin hahmo on Mörri-Möykky, josta Pokela teki kolme musiikkisatua: Mörköooppera (1980), Mörri-Möykyn suvi (1983) ja Mörkö se lähti laivaan (1985). Levyillä laulaa mm. Pokelan tytär Eeva-Leena Sariola. Kaikki teokset ovat ilmestyneet Ulla Vaajakallion kuvittamina nuottikirjoina. Suosituimpia lauluja ovat Mörri-Möykky, Mörri-Möykky tanssii ja Mörkö se lähti piiriin.

Mörön synty.

Mörrimöykky.

Mörri-Möykky tanssii.

Mörkö se lähti piiriin.

Muita levyjä

Pupu Tupunan lauluja (1983) perustuu Pirkko Koskimiehen Pupu Tupuna -kirjoihin. Laulut kertovat iloisen Pupu Tupunan seikkailuista ja eläinystävistä sekä mm. luonnosta ja leluista. Levyllä laulavat Katri-Helena, Seppo Hovi, lapsilaulajat Annika ja Tomi Metsäketo sekä lapsikuoro. Sanoituksia tekivät Pirkko ja Pentti Koskimies sekä Marjatta Pokela; virallisesti ilmaistuna näin: "Pirkko Koskimiehen alkuperäistekstien mukaan lauluiksi mukaellut Marjatta Pokela". Laulut ovat ilmestyneet Koskimiehen kuvittamana nuottikirjana. Levyltä ovat jäänyt elämään erityisesti laulut Ihme ja kumma ja Satu (tutummin Saako satu sisään tulla).

Kupperkeikku (1989) sisältää sekalaisia lastenlauluja. Nuottikirja on Ulla Vaajakallion kuvittama.

Karamelliooppera (1994) kertoo hampaidenpesun tärkeydestä. Hahmoja ovat mm. Namuska, Hammasharja ja Hammaspeikko. Levyllä laulavat mm. Eeva-Leena Sariola ja Jussi Lampi. Laulut ilmestyivät myös nuottikirjana. Lauluista elämään on jäänyt Ukko ja akka.

Nukkearkku (2012) julkaistiin postuumisti. Musiikkisatu kertoo ullakolta löytyvän nukkearkun asukeista. Levyllä esiintyy Pokelan jälkikasvua: tytär Eeva-Leena Pokela, tyttärentyttäret Soila ja Meri Sariola, tyttärenpoika Jyri Sariola, tyttärenpojan vaimo Maija Sariola, tyttärenpojantytär Elena Sariola.


Lähteet: Pomus.net, Ylen Äänitearkisto, Wikipedia.
Kuvat: Ulla Vaajakallion kuvitusta Mörri-Möykyn suvi -nuottikirjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti