perjantai 26. toukokuuta 2017

Kaj Chydeniuksen lastenmusiikki

Monipuolinen säveltäjä Kaj Chydenius on tehnyt myös lastenmusiikkia.

Chydeniuksen lastenlauluista tunnetuimpia ovat Kaarina Helakisan sanojen sävellykset. Chydeniuksen ja Helakisan ensimmäinen projekti oli Helakisan kirjoittama satunäytelmä Schiivoavat serafit (1968), johon Chydenius sävelsi laulut. Laulut julkaistiin levyllä Lastenlauluja Magdaleenan nuottikirjaan (1968). Levyllä ovat seuraavat laulut: Magdaleena, Magdaleenan neekerilaulu, Magdaleenan taivaslaulu, Omenalaulu, Posetiivilaulu, Serafien siivouslaulu, Serafien taivaslaulu, Taivaaseenlähtö, Äitimaarian siivouslaulu. Lauluista suosituin on rakastettu Magdaleena. Laulajina levyllä ovat Kristiina Halkola, Sinikka Sokka ja Kaj Chydenius. Tunnetuin Chydenius-Helakisan lastenlauluista on Lounatuulen laulu, joka on levytetty ensi kerran 1970. Muita yksittäisiä kaksikon lauluja on Taivassatu, joka on levytetty 1976.

Chydenius sävelsi Lars Huldenin lastenrunoja, joita on julkaistu levyllä Landet lupinien (1991). Laulut esitetään sekä ruotsiksi että suomeksi. Suomenkieliset laulut ovat Kaikulaulu, Ketunhännät, Lupiinien maa, Mikko-ahven ja haukivaari, Mun piraija, Pyöräilijä, Varis ja hanska, Viherukki, Vuoren lapset.

Lisäksi Chydenius on säveltänyt musiikkia kahteen Esko-Pekka Tiitisen lastennäytelmään: Koivuhiiri ja Päästäinen (2000) ja Voi vallatonta (2005).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti