keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Hannele Huovi & Jukka Lemmetty: Iloinen lukukirja (1992) ja Iloiset kirjat (1995)


Hannele Huovi ja Jukka Lemmetty tekivät 1990-luvun alussa oppikirjasarjan, johon kuuluu kolme isompaa teosta: Iloinen aapinen (1990), Iloinen matka: Iloisen aapisen satuja (1991), Iloinen lukukirja (1992). Lisäksi sarjaan kuuluu kuudesta pikkukirjasesta koostuva Iloiset kirjat (1995). Huovin kirjoittamissa ja Lemmetyn kuvittamissa tarinoissa seikkailevat karhukaverit Onni ja Enni sekä heidän muut eläinystävänsä. Parivaljakko Huovi ja Lemmetty on tehnyt vielä muutamia tekstejä/kuvituksia oppikirjaan Iloinen äidinkieli 3, mutta siinä kirjassa ei rakastettu karhukaksikko enää seikkaile. Kaikki Onni ja Enni -tarinat ovat arkisia, lämpöisiä ja humoristisia kertomuksia, joiden avulla opitaan aakkosia, kulttuuria, luontoa, hampaidenpesua ja muita tärkeitä asioita. 

Iloinen lukukirja on kakkosluokan lukukirja, jonka tekemiseen ovat osallistuneet myös Mervi Wäre ja Markku Töllinen. Iloinen lukukirja jatkaa Iloisesta aapisesta tuttujen karhujen Onnin ja Ennin sekä heidän eläinkaverustensa tarinaa. Metsäkulman kouluun on vihdoin saatu (ihmis)oppilaita ja opettaja. Kouluhiiri jatkaa karvakamujen opettamista koulun kellarissa.

Onni ja Enni Linnan juhlissa.

Iloiset kirjat on kirjasarja, joka koostuu koulutarkoituksiin vasta lukemaan oppineille lapsille suunnattuja pienistä kirjasista, joissa seikkailevat Onni, Enni ja kumppanit. Kirjat ovat Kummallinen pöytä, Kenkku Kettu, Pötyä! sanoi mummo, Tavallinen hiiri, Pikku kulta Pökö-Pää, Onnin ja Ennin tie. Tarinoissa kerrotaan  Iloisen aapisen eläinhahmojen taustarinoita.

Pötyä! sanoi mummo.
 Ennin mummo ei halua myöntää
tarvitsevansa silmälaseja.

Onnin ja Ennin tie.
Filosofi-Onni löytää oman tiensä.
Kummallinen pöytä.
Onni ja Enni luulevat Aulista pöydäksi.

Tavallinen hiiri.
Kertoo ajasta, jolloin Kouluhiiri oli vasta hiirityttö,
joka elelee kotonansa viiden veljensä kanssa
eikä koe olevansa samanlainen kuin muut hiiret.

Pikku kulta Pökö-Pää.
 Paljastaa, miksi Pökö-Pää karkasi kotoa.

Kenttu kettu.
Ketulla on hurjia aikomuksia:
se aikoo syödä kanan viisi munaa.
Mutta kuinkas sitten käykään,
kun munista kuoriutuu viisi tipua, jotka leimautuvat kettuun? Spoileri: Ketusta tulee kasvissyöjä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti