lauantai 27. toukokuuta 2017

Hammaskeiju (Tooth Fairy, Where Are You?, 1991)


Hammaskeiju on ihana kanadalainen animoitu lyhytelokuva erilaisesta ystävyydestä. Lotta on pienenpieni keijukainen, joka opiskelee hammaskeijuksi. Lotta on tavattoman hajamielinen, kehno taikomaan, ei muista taikasanoja ja saa jatkuvasti varoituksia huolimattomuudestaan ja myöhästelystään - mutta hänen sydämensä on kultaa. 


Eräänä sateisena iltana hammaskeijujen koululle kantautuu hammaskutsu, ja koska muita ei ole paikalla, Lotta lähtee itse tarkastamaan tilanteen, vaikka ei olekaan vielä valmis hammaskeiju. Perillä Lotta tekee emämokan: ihmistyttö Taru näkee hänet, ja Lotta paljastuu! 


Taru kutsuu Lotan yökylään, koska eihän tämä voi mennä kotiin moisella koiranilmalla. Taru ja Lotta ystävystyvät ja viettävät koko seuraavan päivän yhdessä. 


Tarua ja Lottaa yhdistää epävarmuuden ja suloisen luonteen lisäksi se, että kumpikaan ei haluaisi pitää silmälaseja. Yhdessä tuumin he kuitenkin alkavat pitää niitä ja muutenkin rohkaisevat toisiaan olemaan reippaasti omia itsejään. Taru esittelee Lotan koulussa kauko-ohjattavana lentävänä nukkenaan ja saa ennenkuulumatonta suosiota koulussa. Lotta taasen harjoittelee ihastuneen Tarun edessä taikomista. Lopulta Lotan pitää palata keijujen pariin. Kohentuneen itsetuntonsa ja hyvien harjoitusten jälkeen Lotta läpäisee hammaskeijututkintonsa kirkkaasti ja muistaa ulkoa hammaskeijun loitsunkin: "Kirkkahasti kipunoi, / hammaskutsu yössä soi. / Tuiki, loista, valaise, / teepä hammastaika se!" Hammaskeijujen neuvosto antaa Lotalle luvan tavata Tarua aina, kun tämä kutsuu häntä unissaan seurakseen.


Paul Schiblin kirjoittama ja ohjaaman elokuvan on animoinut Lacewood Productions. Victor Daviesin lempeän kaunis musiikki luo sadun tunnelmaa. Reilut 20 minuuttia kestävän lyhytelokuvan voi katsoa YouTubessa

Elokuva on esitetty suomeksi tv:ssä 1990-luvun alussa. Suomenkielisestä toteutuksesta vastaavat Outi Alanen, Aune Lind, Emilia Pokkinen, Voitto Nurmi ja Ulla Ropponen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti