maanantai 17. huhtikuuta 2017

M. A. Nummisen lastenmusiikki


M. A. Numminen on lapsuuteni kirkkain tähti lastenmusiikin saralla. Nummisen laulujen tarttuvat melodiat ja hauskat sanoitukset ovat kulkeneet kanssani lapsesta saakka elämään iloa tuoden ja jatkavat vielä nyt aikuisuudessani osana musiikkimaailmaani. Lastenmusiikin tekijänä M. A. Numminen on yksinkertaisesti sanottuna vertaansa vailla oleva nero.


Ensimmäiset levyt

M. A. Numminen teki ensimmäiset lastenmusiikkilevynsä yhdessä Pekka Jalkasen, Jarkko Laineen ja Rauli Badding Somerjoen kanssa: Iso mies ja keijukainen (1970), Oskari Olematon (1971). Näillä levyillä olevista laulut ovat pääasiassa Nummisen, Jalkasen ja Somerjoen käsialaa. Kolmas lastenmusiikkilevy Niemisen pojat ja naapurin äijä (1971) taasen on pääosin Nummisen tekemää musiikkia. Näiltä levyiltä ovat peräisin monet Nummisen legendaarisimmista lastenlauluista: Valtava jänis, Opettaja ja lapset kaupungissa, Roomeo ja Juulia, Kenkä voi olla auto. Näiltä levyiltä koottuja lauluja on julkaistu ruotsiksi levyllä Haren satt i gropen i Finland (1973).

Tarkempaa tietoa ensimmäisistä levyistä (lähde: Aika laulaa lapsen kanssa):

Yleisradion toimittaja Tytti Paavolainen ehdotti Nummiselle lastenlaulujen säveltämistä, tämä sanoi, ettei ollut koskaan tehnyt lastenlauluja, mutta parin viikon päästä uudet laulut olivatkin jo valmiit. Laulut esitettiin Lastenradion kesäsarjassa Värssyjä ja viisuja.

Vuonna 1970 ilmestyi uraauurtava Pekka Jalkasen ja M. A. Nummisen lastenlaululevy Iso Mies ja Keijukainen. Levyn laulut olivat vallankumouksellisia: ne olivat "oikeaa" musiikkia, ja osa oli nuorten underground-musiikoiden, Jarkko Laineen ja Rauli Badding Somerjoen kynästä. Olennaista oli myös haitaristi-säveltäjä-sovittaja Jani Uhleniuksen taustatuki. Haluttiin tosiaankin uudistaa suomalainen lastenmusiikki - ja niin myös tehtiin. Uusi levy teki kauppansa ja nousi jopa LP-levyjen TOP 10 -myyntilistalle inspiroiden muitakin levy-yhtiöitä tuottamaan uutta lastenmusiikkia. 1970-luvulla Suomessa elettiinkin uudenlaisen lastenmusiikin kukoistusaikaa. Vuonna 1971 menestystä seurasi uusi Jalkasen ja Nummisen yhteistyö, laulunäytelmä Suutari Joonaksen iltapäivä, josta saatiin aikaan kaksi levyä: Jalkasen Oskari Olematon ja Nummisen Niemisen pojat ja naapurin äijä

Vuonna 1973 julkaistiin aiempien lastenlevyjen materiaalista ruotsinkielinen versio Haren satt i gropen i Finland. Laulut ruotsinsi Claes Andersson.

Levyjen Iso mies ja keijukainen ja
Niemisen pojat ja naapurin äijä
lauluja julkaistiin nuotteina.


Herra Huu -levy

Jestapa jepulis! – Herra Huun ihmeelliset seikkailut (1973) on Hannu Mäkelän Herra Huu -hahmoon pohjautuvan lastenelokuvan Herra Huu - Jestapa jepulis penikat sipuliks soundtrack. Levyllä laulavat M. A. Nummisen ja lapsikuoron lisäksi Seppo Hovi ja Sinikka Sokka. Tällä levyllä hienoimpia lauluja ovat Jänis istui maassa Suomessa, Duhadedä, Pässinpää ja ajan henkeä puhkuva Isän ja äidin työlaulu

Levyn laulut julkaistiin nuotteina.

Elokuvassa Apina ja gorilla -laulu oli animoitu.

Jänislevy

Jänikset ovat seikkaileet M. A. Nummisen lastenmusiikissa vuodesta 1971 (Valtava jänis -klassikon ilmestymisvuosi!) lähtien, mutta 1970-luvun lopulla jänikset pääsivät päärooliin Nummisen tuotannossa levyllä Jänikset maailmankartalle! (1978), joka on samannimisen tv-sarjan soundtrack. Mukana laulamassa ovat taas Seppo Hovi ja Sinikka Sokka. Levyn parhaimpia kipaleita on nimikkolaulun lisäksi Nummisen ykköslastenlauluhitti Minä soitan harmonikkaa.

Tarkempaa tietoa Jänikset maailmankartalle -teoksista:

Vuonna 1978 ilmestyi kolme M. A. Nummisen taideteosta, jotka kantavat nimeä Jänikset maailmankartalle: levy, tv-sarja sekä kirja. Kaikki kolme teosta kertovat samaa tarinaa Kukurtaja-nimisestä jäniksestä. M. A. Numminen esittää Kukurtajaa tv-sarjassa ja on kirjoittanut kirjan ja tv-sarjan sekä säveltänyt ja sanoittanut lähes kaikki levyn laulut.

Tarinan pahis on linnanvouti Vihavaino, hirveä diktaattori, joka  ryöstää alamaisiltaan rahaa muka veroina. Mutta mikä omituisinta, hän toisaalta rakastaa kauneutta, taidetta ja musiikkia. Hänen on vaikea päättää, pitäisikö hänen tehdä hyvää vai pahaa. Varmuuden vuoksi hän tekee pahaa. Vihavainon palveluksessa ovat apuri Hyvätty sekä pöhköjä eli sotilaita.

Vihavainon musiikkijänis on vaaleanpunainen Kukurtaja-jänis. Kukurtaja ei ymmärrä ihmisten puuhia. Se ihmettelee vankeutta. Jänisten maailmassa ei nimittäin koskaan ketään ole pantu vankilaan. Ihmiset kyllä virittävät ansoja jäniksille, mutta jänikset eivät milloinkaan vangitse toisiaan. Siinä on kummallinen ero jänisten ja ihmisten välillä.

Lisäksi mukana hääräävät sankari Nousia sekä neito Mielikki. Tv-sarjassa Mielikkiä esittää Kirsti Wallasvaara ja Nousiaa Esa Pakarinen. Levyllä Mielikkinä laulaa Sinikka Sokka ja Nousiana Seppo Hovi.

Jänikset maailmankartalle -teokseen sisältyy joukko hauskoja lauluja. Ne kaikki voi kuunnella levyltä. Suurin osa levyn lauluista on myös kirjassa, tosin eri järjestyksessä kuin levyllä. Kirjassa ei ollut näitä lauluja: Äijä ja poika, Radiolaulu, Eläinten tappelu, Sum sum sum, Yökaanon. Laulunsanat tv-sarjoihin lauluihin täällä!

M. A. Numminen Kukurtaja-jäniksenä tv-sarjassa.

Jänikset maailmankartalle -kirjan kuvitusta.


Jatsilevy

Silmälasiapina (1983) sisältää M. A. Nummisen lastenmusikaalin Missä jatsi on piilossa? laulut. Levyllä Pedro Hietanen astuu kuvioihin mukaan! Mukana ovat myös Eeva-Leena Pokela ja Karviaiset-lapsikuoro. Tältä levyltä peräisin on superhitti Auto synnyttää. Jäniksen voi bongata laulusta Jänis ja hänen hyvä ystävänsä kettu. Muita mielenkiintoisia kappaleita ovat Jyggym jyggym (modernia taidemusiikkia) ja Äiti ja poika (humoristinen vuoropuhelu).


Kokoelmalevy

M.A. Nummisen suosituimmat lastenlaulut (1985) on erinomainen lastenlaululevy, joka nimensä mukaan sisältää Nummisen suosituimpia lastenlauluja Pedro Hietasen mainioina sovituksina, jotka ovat kestäneet aikaa. Jos haluaa tutustua M. A. Nummisen lastenmusiikkiin, kannattaa aloittaa tästä levystä.


Gommi ja Pommi -levyt

1980-luvulla M. A. Numminen (Gommi-jänis) ja Pedro Hietanen (Pommi-kissa) alkoivat esiintyä karvaisina kaveruksina Ylen tv-sarjassa ja esittivät M. A. Nummisen hauskoja uusia lauluja Pedro Hietasen sovituksina. Gommi ja Pommi -tv-sarjan lauluista koottiin levyt Kamelilaulu (1988) ja Ollaan eläimiä (1991).

Gommi ja Pommi kavereineen esiintyivät Ylen Aattoaamun Joulupaketti -ohjelmassa jouluna 1993 ja Ylen joulukalenterissa vuonna 1995. Jälkimmäisessä esitettiin uusia lauluja, jotka julkaistiin levyllä Gommin ja Pommin metsäkarnevaali (1995). Näissä lauluissa ovat mukana Gommin ja Pommin muut kaverit: Eeva-Leena Pokela (Pimmi-possu), Veli-Pekka Seppä (Pablo-possu), Mika Siekkanen (Rommi-kissa).

Gommi ja Pommi afterskissä.Näiden levyjen lisäksi M. A. Numminen on levyttänyt ja tehnyt monia muitakin lastenlauluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti