tiistai 21. maaliskuuta 2017

Maija Karman kuvituksia Marjatta Kurenniemen tarinoihin

Tuottelias kuvittaja Maija Karma kuvitti suuren osan Marjatta Kurenniemen tuotannosta. Tunnetuimmat ovat rakastetut Onneli ja Anneli -kirjat. Lisäksi Karma kuvitti muitakin Kurenniemen lastenkirjoja, runokirjoja ja satukokoelmia.

Oli ennen Onnimanni... (1953) kertoo Onnimanni-nimisestä hepusta. Kirjassa on aika vähän kuvia, edes joka luvussa ei ole kuvaa. Kuvitukset ovat mustavalkopiirroksia. Kuvatuiksi pääsevät Onnimanni, elukat ja yhdessä kuvassa myös Valpuri-keiju.

Oli ennen Onnimanni...

Oli ennen Onnimanni...

Kuinka Kum-maa on kaikkialla (1954) kertoo Lilaloon ja Paun seikkailusta. Kirja sisältää mustavalkoisia piirroksia, vähän tylsiä sellaisia. Lilaloon mekko häiritsee liialla runsaudellaan. Kurenniemen teos on villiä mielikuvituksen lentoa, eikä Karma aivan tavoita kreisiyttä.

Kuinka Kum-maa on kaikkialla

Puuhiset (1956) kertoo puuhisista, jotka ovat pitkänokkaisia puissa asuvia pieniä olentoja. Teos sisältää mustavalkoisia piirroksia, joissa on paljon pieniä yksityiskohtia.

Puuhiset

Puuhiset

Kurenniemen satuja ilmestyi Karman kuvittamina mm. seuraavissa kokoelmissa: Kaukana täältä (1972), Pilvipaimen (1976) ja Marjatan satuja (1992). Pilvipaimen-teoksen kuvitus on tehty vesivärimaalauksina. Suurimmaksi osaksi kuvitus on mustavalkoista. Muutamat väriaukeamat näyttävät, miten upeaa on Karman kädenjälki. Olisipa tämä kauneus saatavilla täysinä väreinä.

Kummallinen kynä

Laulu, Sini ja Kullankirkas

Lokki, joka lensi yli aaltojen

Maailman pienin lintu

Matka Kauas-maahan

Mökki metsässä

Pilvipyykkiä

Pilvipyykkiä

Sirivit ja Tivitit

Satu tavattoman tavallisesta prinsessasta

Sienimetsässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti