sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Hannele Huovi & Jukka Lemmetty: Iloinen Aapinen (1990) ja Iloinen matka (1991)

Avaa aa! Ihanaa!
Aa on portti aamuun.

Hannele Huoville suuri kumarrus: hän opetti minut lukemaan! Minä ja monet muut 1990-luvun lapset opimme lukemaan ekaluokalla, kun koulussa tahkottiin aakkosia Huovin kirjoittaman Iloisen Aapisen tahdissa. Iloinen Aapinen on elämäni nostalgisin ja tärkein kirja juuri sen takia, että se tutustutti minut lukemisen ihanuuteen. Muistan vieläkin sen hetken, kun luin läksyjä keittiön pöydän ääressä ja yhtäkkiä Iloisen Aapisen teksti avautui minulle - ymmärsin lukemani! Mikä upea hetki ja hieno alku elämän pituiselle lukumatkalle.

Sisilisko sihisee,
suhisee ja huiskii.

Hannele Huovin kirjoittaman ja Jukka Lemmetyn kuvittaman oppikirjasarjan kaksi ensimmäistä teosta ovat Iloinen Aapinen (1990) ja Iloinen matka: Iloisen Aapisen satuja (1991). Aapisen tekemiseen ovat osallistuneet myös Mervi Wäre ja Markku Töllinen.


Iloinen Aapinen seuraa kahden karhun, Onnin ja Ennin, matkaa Metsäkulman koululle. Matkan aikana opitaan aakkoset, ja jouluna Onni ja Enni saapuvat koululle. Syyslukukauden aikana käydään siis aakkoset läpi ja keväällä luetaan jo pieniä tarinoita Metsäkulman koulun menosta.


Iloinen matka taustoittaa aapisen tarinaa ja kertoo tarinan alkusyksystä jouluun asti. Kirjasta paljastuu, että Metsäkulman koulu on lakkautettu ja karhulapsoset ovat saaneet kutsun kouluun vahingossa. Koululla odottaa apea Kouluhiiri, joka kovasti haluaisi päästä opettamaan oppilaille aakkosia.


Matkansa aikana Onni ja Enni tapaavat hauskoja otuksia, jotka lähtevät heidän matkaansa kohti koulua. Onnin ja Ennin uusia kavereita ovat äitiänsä ikävöivä lammas nimeltä Pökö-pää, kenkkuileva Kettu ja ujo jänis nimeltä Aulis. Keväällä kouluun saapuu vielä kaksi uutta kaveria: Lasse Laivakoira ja ihmistyttö Sirkku.Iloisessa Aapisessa on ihania lauluja, oma laulunsa joka aakkoselle. Oman luokkamme lempilaulu oli i-laulu, jossa oli villi pomppimiskoreografia. Suosittu laulu oli myös j-laulu, jossa sai piiloutua ujon jäniksen lailla pulpetin alle. Aikuisiällä suosikikseni on noussut pöhkö ö-laulu, jota myönnän joskus lauleskelevani saunassa. ;D Laulunsanat kirjan lauluihin!

Pöllö ei saunomasta lakkaa!
Löylyä, löylyä,
höpöttää pöllö,
lauteilla köllii, vihdalla hakkaa,
vettä kiukaalle nakkaa.

Ihana, ihana kirja! Kiitos, Hannele Huovi ja Jukka Lemmetty!

1 kommentti:

  1. Minua vieläkin ihmetyttää missä se koulu on. Mulle kerrottiin et se on olemassa. Mut missä? Mullakin oli toi kirja 1-2 luokalla ja oli aivan paras.

    VastaaPoista