sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Disneyn Sofia ensimmäinen -kuvakirjat

Disneyn Sofia the First -tv-sarjan pohjalta on tehty monia kuvakirjoja. Kirjat ovat liukuhihnatuotantoa eli eivät mitenkään omaperäisiä. Jokaisessa kirjassa on kaavamaisesti etenevä juoni, jonka huipennuksessa Sofia jotenkin pelastaa kaikki täpärästä tilanteesta. Kuvakirjoista tekee suloiset hurmaava päähenkilö: Sofia on supersöpö ja luonteeltaan valloittava. Jokaisessa kirjasessa toistuu sama sanoma: pitää olla rohkea, kiltti ja auttaa muita. Sofia toimii aina näiden periaatteiden mukaan ja onkin hämmentävän positiivinen hahmo vailla valuvirheitä. Useissa kuvakirjoissa tekee cameoroolin joku Disney-prinsessa. Kuvakirjojen kieli on yksinkertaista ja yllätyksetöntä, mutta Grace Leen ihana kuvitus tuo tunteet esille.

Sofia ensimmäinen

Sofia ensimmäinen (Sofia the First, 2012)

Catherine Hapkan kirjoittama kirja perustuu tv-sarjan pilottijaksoon. Sofia on ihan tavallinen tyttö, kunnes hänen äitinsä menee naimisiin kuninkaan kanssa, ja niin Sofia muuttaa kuninkaanlinnaan ja hänestä tulee prinsessa! Sofia ei aluksi tietenkään vielä osaa prinsessajuttuja, ja sekös häntä harmittaa. Kuningas haluaa juhlistaa uutta prinsessaa tanssiaisilla, mistä Sofia kauhistuu, sillä hän ei todellakaan osaa tanssia.

Sofia ensimmäinen: Kelluva palatsi

Sofia ensimmäinen: Kelluva palatsi
 (Sofia the First: Floating Palace, 2013)
Catherine Hapkan kirjoittamassa kuvakirjassa Sofian perhe seilaa merellä laivalla, "kelluvalla palatsilla". Sofia pelastaa Oona-nimisen merenneidon kalaverkosta ja muuttuu itsekin vedessä merenneidoksi taika-amulettinsa ansiosta. Oonan äiti merenneitokuningatar, joka ei pidä ihmisistä ja aikoo taikoa myrskyn, jossa Sofian perheen laiva saattaisi upota. Merihirviö kaappaa Oonan, ja Sofia lähtee pelastamaan uutta ystäväänsä.
Sofia ensimmäinen: Perhosten taika

Sofia ensimmäinen: Perhosten taika (Sofia the First: The Curse of Princess Ivy, 2014)

Graig Herberin ja Catherine Hapkan kirjoittama kuvakirja perustuu tv-sarjan spesiaalijaksoon, 60-minuuttiseen tv-elokuvaan. Sofian siskopuoli Anne saa tietää Sofian taika-amuletista, vohkii sen ja loihtii sieltä esiin vaarallisen pahisprinsessa Ivyn, joka muuttaa maailman mustavalkoiseksi ja aikoo anastaa kuninkaalta vallan. Nopeatemposen tarinan päätteeksi Sofia ja Anne onnistuvat pysäyttämään Ivyn - tietenkin.

Sofia ensimmäinen: Lumotut juhlat

Sofia ensimmäinen: Lumotut juhlat (Sofia the First: The Enchanted Feast, 2015)

Catherine Hapkan kirjoittama kirja perustuu tv-sarjan jaksoon. Palatsissa järjestetään juhlat, joihin saapuu myös velhotar Sasha. Sasha lumoaa kaikki upeilla taioillaan, mutta Sofia on hieman epäileväinen velhottaren suhteen. Lopulta velhotar Sasha paljastuukin Neiti Nokkoseksi, häijyksi haltiattareksi, joka haluaa Sofian amuletin mutta epäonnistuu lopulta yrityksessään ja pakenee palatsista.


Sofia ensimmäinen: Taikahiiren tarina

Sofia ensimmäinen: Taikahiiren tarina (A Royal Mouse in the House, 2015)

Bill Scollonin kirjoittama kuvakirja kerrotaan, kuinka Sofian prinsessakoulussa eli kuninkaallisessa akatemiassa järjestetään lemmikkien kykykilpailu. Sofian kaveri Hildegard aikoo osallistua ujon kissansa kanssa, mutta kissa karkaa. Hildegard muuttuu taikapeilin edessä hiireksi. Sofia auttaa Hildegardia muuttumaan taas ihmiseksi taikapeilin edessä. Hildegard ymmärtää, että on vaikeaa olla pieni, kun kaikki muut ovat isoja. Lopulta Hildegard ja Lulu-kissa voittavat kykykilpailun.


Sofia ensimmäinen: Pyjamajuhlat
(pahoittelen teknistä ongelmaa kuvan kääntämisessä)
 
Sofia ensimmäinen: Pyjamajuhlat (The Royal Slumber Party, 2014)
 Sofia järjestää prinsessoille linnassa pyjamajuhlat, eikä kommelluksitta vältytä. Tekstin minikirjaan on tehnyt Catherine Hapka.
 

 
Sofia ensimmäinen: Asuista kaunein
 
Sofia ensimmäinen: Asuista kaunein (The Halloween Ball, 2014)
Linnassa järjestetään naamiaskutsut, ja Annella on pukukriisi. Minikirjan tekstin on kirjoittanut Lisa Ann Marsoli.
  
 
 
Sofia ensimmäinen: Luminen seikkailu
 
Sofia ensimmäinen: Luminen seikkailu (Holiday in Enchancia, 2015)
 
 Catherine Hapkan kirjoittamassa tarina joulunviettoa uhkaa lumikaaos! Lumipyry pysäyttää matkanteon, ja Sofia turvautuu taika-amulettinsa kautta Aurora-prinsessan apuun. Kirjan lopussa nähdään viehättävä yhteispotretti kuninkaallisesta perheestä ja linnan henkilökunnasta.
 


 
 
 
Sofia ensimmäinen: Apila muuttaa
 
Sofia ensimmäinen: Apila muuttaa (Clover Time, 2017)
  
Apila-jäniksen pesäkolo tulvii, ja hän muuttaa evakkoon linnaan. Seuraa eläimellistä menoa, suoranaista kaaosta. Onneksi ystävyys kestää sotkutkin Susan Amerikanerin kirjoittamassa, tv-sarjan jaksoon perustuvassa kirjassa.
 
 
 
Sofia ensimmäinen: Sofia ja vallaton varsa
 
Sofia ensimmäinen: Sofia ja vallaton varsa (Sofia Makes a Friend, 2017)
Linnaan tulee yllätysvieras, villi yksisarvisvarsa Polly. Anne ja Joakim yrittävät leikittää Pollya mutta pettyvät, kun Polly ei pidä heidän leikeistään. Vasta Sofia ymmärtää, mistä yksisarvinen tykkää: musiikista. Sitten musisoidaan ja tanssitaan! Catherine Hapkan käsialaa on tämäkin kirjanen.


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti