perjantai 3. helmikuuta 2017

Tiina Halosen Myttö-lyhytelokuvat

Tiina Halosen Myttö-animaatiot ovat monelle rakas muisto lapsuudesta. Myttö ja vuodenajat on neliosainen vuodenajoista kertova lyhärisarja (1981-1983). Sarja sai jatko-osan Myttö ja joulu vuonna 1989. 

Myttö ja joulu (1989) on herttainen lyhytelokuva, jossa Myttö-tyttö herää, askartelee, leipoo pipareita ja menee pihalle leikkimään kaverin kanssa. Dialogia on hyvin vähän, ja sekin vähä on lähinnä siansaksaa ja äännähdyksiä. Tunnelma tulee hyvin vahvasti esille musiikin ja äänimaiseman avulla.

Myttö ja joulu.

Myttö nukkuu.

Myttö viettää laatuaikaa kissan kanssa.

Myttö syö piparin. Rouskis!

Myttö ja kaveri kävelevät lumisen luonnon keskellä.

Ylen sivuilla voi katsoa videopätkiä Myttö-sarjan teoksista.

Tiina Halosen muita töitä: Halonen teki Ylen lastenohjelmissa animointityötä 1970-luvulla Noppa-tv-sarjaan. 1980-luvulla Halonen animoi Myttö-animaatiosarjan lisäksi joulukalenterin tunnuksen 1982. 1990-luvun töitä ovat animaatiosarjat Sinulle ja Kas kummaa. Edellinen sarja kertoo kirjeistä ja jälkimmäinen afrikkalaisista eläimistä. 2000-luvulla Halonen on tehnyt mm. Arvaa mitä -sarjaa ja lyhärit Satu R (Prinsessa Ruusunen kuningataräidin näkökulmasta) ja Evankeliumi. (Lähde: 100 vuotta suomalaista animaatiota.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti