maanantai 13. helmikuuta 2017

Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä (1993)


Sinikka ja Tiina Nopolaan samannimiseen kirjaan perustuva Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä (1993) on hauska tv-sarja Kattilakosken perheen jouluun valmistautumisesta. Siskoset Heinähattu ja Vilttitossu ruokkivat tonttua - mutta joku toinen taitaakin syödä tontun herkut. Äiti taasen ihmettelee , mihin ruokaa katoaa ja syyttää siitä isää. Äidillä on muuten hermot kireällä joulustressin takia. Isä ja vaari suhtautuvat asioihin leppoisasti. Allibullenin neidit laihduttavat, ja poliisit haaveilevat nappaavansa roiston. Tonttu seuraa perheen joulunaluselämää ja kommentoi sitä katsojalle. Sarja esitettiin joulukuussa 1993 joulukalenterina. 2000-luvulla sarja uusittiin, tällä kertaa kahdeksanosaisena.

Heinähatun ja Vilttitossun lapsinäyttelijät Ida Järvinen ja Nina Nyberg ovat herttaisia mutteivät erityisen karismaattisia. Show'n varastavat Miitta Sorvali äiti Hannana ja Kari Sorvali isä Mattina. Heidän kohtauksensa ovat tragikoomisia ja rakastettavia. Muissa rooleissa ovat Matti Brandt vaarina, Eira Soriola ja Kaija Kiiski Alibullenin neiteinä, Hannu Valtonen ja Risto Kaskilahti poliiseina ja Jouko Klemettilä tonttuna. Roolitus on oikein onnistunutta.

Tv-sarjassa viehättää aito arki. Kattilakosken perheenjäsenillä on aivan tavalliset vaatteet päällä, ja kotikin on tavallinen. Eksentriset Alibullenin neiditkään eivät arjen kuvausta pahemmin riko. Tv-sarja toisaalta toistaa suomalaista jouluperinnettä ja toisaalta naureskelee sille. Ainakin aikuisen silmin hirmuisen osuva on tämä itsenäisyyspäivän vietosta kertova pätkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti