lauantai 4. helmikuuta 2017

Disneyn Frozen-kuvakirjat

Disneyn Frozen-elokuva (2013) aloitti uuden dynastian Disneyn tuotannossa. Frozen on edelleen supersuosittu lapsien parissa, eikä siksi olekaan ihme, että Disney on julkaissut jo lukuisia Frozen-kuvakirjoja. Kuvituksen kirjoihin ovat tehneet Disneyn taiteilijat. Tarinoita on rustaillut sekalainen joukko (Lisa Marsoli, Victoria Saxon, Rico Green, Brittany Rubiano, Rebecca Schmidt, Brooke Vitale, Calliope Glass, Jessica Julius, Suzanne Francis).

Frozen: Huurteinen seikkailu (2013)

Frozen: Huurteinen seikkailu (2013) kertoo Frozen-elokuvan alkuperäisen tarinan, joka toimii hyvin kirjaksikin muutettuna. Laulukohtausten puuttuminen tosin harmitti suuresti. Kaikista Frozen-kuvakirjoissa tässä oli laadukkain kuvitus.

Frozen kertoo kahdesta siskoksesta, Arendelin kuningaskunnan prinsessoista Elsasta ja Annasta. Elsalla on lumisia taikavoimia, ja kerran hän vahingossa vahingoittaa siskoaan Annaa voimillaan. Siskosten vanhemmat päättävät kätkeä Elsan taikavoimat kuningaskunnalta. Elsan täytyy opetella hallitsemaan tunteensa ja siten voimansa, pysyä erossa Annasta sekä pitää alituisesti hanskoja käsiensä suojana, ettei hän jäädytä esineitä. Vanhemmat kuolevat, ja Elsa tulee kuningatar. Kruunajaisissa Annalla ja Elsalla on riitaa, ja Anna kiskaisee Elsan hansikkaan kädestä, jolloin Elsan taikavoimat riistäytyvät hallinnasta ja salaisuus selviää alamaisille sekä Annalle, jonka muistista Elsan taikavoimat on häivytetty. Hädissään Elsa pakenee vuorille, ja samalla koko Arendel hautautuu lumeen. Anna lähtee hakemaan siskonsa takaisin.

Vasta kirjamuodossa ymmärsin, että Elsan tragedia johtuu vanhempien lyhytnäköisyydestä: lapsille tyypillisen pikku tapaturman takia isä ja äiti piilottavat Elsan taikakyvyt muilta ja erottavat siskokset. Peikkoparantaja kertoo viisaasti Elsalle, että pelko on tämän pahin vihollinen, mutta vanhempien toiminta vain pahentaa Elsan pelkoja. Elsan ahdistunut ja Annan yksinäinen lapsuus olisi torjuttu hyväksynnällä ja luottamuksella. Elsan kohtalo on hieno allegoria siitä, mitä tapahtuu ihmiselle, jonka erilaisuutta ei ymmärretä.

Tästä kirjasta on tehty myös suomenkielinen lyhennelmä (2018), josta on poistettu muun muassa kohtaus, jossa Elsa saa isältään hanskat.

Elsa kahlehditaan.

Elsa vapautuu.
Frozen-kuumetta: Kolme tarttuvaa tarinaa (2016)

Frozen-kuumetta: Kolme tarttuvaa tarinaa (2016) on kuvakirjoista toiseksi paras, sillä sen tarina pohjautuu osittain Frozen Fever -lyhytelokuvaan. Teos koostuu kolmesta tarinasta (Elsan suunnitelma, Annan syntymäpäivä, Olafin pikkuveljet), jotka kertovat lyhytelokuvassa nähtyjen Annan syntymäpäiväjuhlien valmistelua, juhlinnasta ja jälkiseurauksista. Ensimmäisessä tarinassa Elsa haluaa valmistaa Annalle täydelliset synttärit eikä siksi ehdi viettää aikaa siskonsa kanssa, mistä Anna apeutuu. Tarinasta muuten selviää, että kaksi palatsin palvelijaa ovat nimeltään Gerda ja Kai - mukava viittaus elokuvaa innoittaneeseen Andersenin Lumikuningatar-satuun! Toisessa tarinassa vietetään juhlapäivää ja Elsa saa flunssan. Elsan aivastuksista syntyy pieniä lumipalleroita, joista kertoo kolmas tarina. Olaf innostuu saadessaan "pikkuveljiä" ja lähtee vuorille näiden kanssa. Vuorella Elsan jääpalatsissa odottaa Olafin "isoveli" Vaahtokarkki, Frozen-elokuvan lumihirviö! Olaf yrittää halia lumipalleroita, mutta nämä karkaavat remuamaan ja riehumaan. Vaahtokarkkiin pienet lumi-ukot mieltyvät heti. Suomentaja Tanja Falk on keksinyt hauskoja nimiä Olafin veljille: Pyry, Kuura, Hiutale, Nuoska, Nietos, Sohjo...

Häiritsevä hetki: Elsa, mitä teet?!

Isosiskon rakastava katse.

Olafin pikkuveljet ja isoveli.

Frozen: Tarinoita Arendelista (2015)

Frozen: Tarinoita Arendelista (2015) on kuvakirjoista paksuin, sillä siihen on koottu peräti kymmenen tarinaa (Yökylässä, Lapsuusmuistoja, Lumihirviö, Elsan lahja, Olafin syntymäpäivä, Peikkojen lapsenvahtina, Talvikisat, Merta päin, Juhannuskulkue, Olafin täydellinen kesäpäivä). Tästä kirjasta riittää monta iltasatua kerrottavaksi. Lyhyet tarinat kertovat Elsan ja Annan arjesta ja juhlasta. Yhdessä tarinassa poistutaan Arendelin valtakunnasta valtiovierailulle, ja yksi tarina kertoo Elsan ja Annan varhaisen lapsuuden onnen hetkistä ennen Annan onnettomuutta. Muutamassa tarinassa saadaan Kristoffin näkökulmaa asioihin. Olaf on näissä tarinoissa vastustamattoman suloinen: vähän kaheli mutta hellyyttävä ja hyväsydäminen otus.

Elsa ja Anna.

"Nyt olet kirjaimellisesti lumikuningatar!"
"Muistatko, kuinka Kristoff halusi aina
juoksennella ilman rihmän kiertämää?"


Frozen: Annan ja Elsan uusi ystävä (2015) ja Frozen: Sydämiä kaikkialla (2016)


Frozen: Annan ja Elsan uusi ystävä (2015) ja Frozen: Sydämiä kaikkialla (2016) ovat kuvakirjoista ohuimpia, ja niissä kummassakin on vain yksi tarina. Tarinat eivät ole kovin omaperäisiä, jännittäviä tai hauskoja, joten nämä kaksi kuvakirjaa ovat ehdottomasti joukon heikoimpia. Jälkimmäisessä kirjassa Elsa ja Anna on lisäksi piirretty rumemmin kuin muissa kirjoissa.

Onnellinen perhe piknikillä.

Frozen: Revontulten lumoa (2016)

Frozen: Revontulten lumoa (2016) kertoo yhtenäisen tarinan Frozen-hahmojen uusista seikkailuista. Kaverusjoukko (Elsa, Anna, Kristoff, Sven ja tietenkin Olaf) on matkalla peikkojen kristalliseremoniaan. Mukanaan heillä on peikkolapsi nimeltä Pikkukivi, jolla on tärkeä osa tarinassa. Matkalla tulee eteen monia esteitä, joissa kaivataan jälleen kerran Elsan taikavoimia. Matkan aikana ystävykset kertovat toisilleen tarinoita revontulista, ja nämä tarinat ovatkin kirjan mielenkiintoisia antia. Koska kertomus tapahtuu yöaikaan, kuvitus on koko ajan aika tummaa, ja siksi kuvituksesta puuttuu sadun tuntu.

Olafin vuoro kertoa tarina kavereille.

Revontulten lumoa todellakin!


Frozen: Olafin jouluyö (2016)

Frozen: Olafin jouluyö (2016) on lyhyt kuvakirja, jossa Olaf ei saa unta jouluyönä ja menee tarkastelemaan pukin puuhia. Kirjan ehdottomasti ihanin hetki koetaan, kun Olaf haluaa antaa Joulupukille halin. Tarina on tylsä, ja amerikkalainen pukkimeininki tuskin vetoaa suomalaislapsiin. Kirjan teksti koostuu runoista, ja riimittely pelastaa paljon. Viehättävä kuvitus luo kirjaan aitoa joulun tunnelmaa.

Jouluyönä Elsa nukkuu.

Annakin uinuu, mutta Olaf ei saa unta.

Olaf tykkää lämpimistä haleista.


Frozen: Kevät tulee, Olaf! (2017)

Frozen: Kevät tulee, Olaf! (2017) kertoo, kuinka Olaf odottaa liian innokkaasti kevättä ja muut yrittävät toppuutella hänen intoaan. Frozen-kirjojen taso tuntuu laskevan koko ajan. Tässäkään Olaf-tarinassa ei ole mitään järkeä, mutta näyttäähän Olaf toki söpöltä...

Frozen: Buldan kristalli (2016)

Frozen: Buldan kristalli (2016) kertoo tarinan, jonka pääosassa on Kristof, joka tekee iltanuotiolle peikkosytävälleen lupauksen, että aikoo etsiä ja korjata hänen isoäitinsä kristallin. Niin lähtee tuttu poppoo (Kristof, Anna, Elsa, Sven, Olaf) matkaan.


Kristofin iltalaulun fanilauma.Frozen: Juhlatuulella (2016)

Frozen: Juhlatuulella (2016) sisältää neljä tarinaa eri Frozen-henkilöiden syntymäpäivistä: Annan täydellinen syntymäpäivä, Kristoffin peikkokestit, Elsan yllätysjuhlat, Sven-poron paras lahja. Annan ja Kristoffin syntymäpäivätarinat sijoittuvat heidän lapsuuteensa, Elsan ja Svenin nykypäivään. Tarinoista paras on Elsan yllätysjuhlat, jossa Elsa pelkää isoja juhlia, koska ei tykkää isoista ihmisjoukoista, mutta Anna yllättääkin hänet pienillä ja intiimeillä, perheen keskeisillä juhlilla. Tässä tarinassa hienosti tuodaan esiin Elsan introverttius. Annan täydellinen syntymäpäivä -tarinassa tavataan Elsan ja Annan vanhemmat elossa. Perusidea tarinassa on se, että Anna ei osaa käyttäytyä etiketin mukaisesti vaan mokailee, kuten röyhtäilee ruokapöydässä. Ihan söpö tarina tämäkin.
Frozen: Lumiukon seikkailut (2017)

Frozen: Lumiukon seikkailut (2017) koostuu kolmesta tarinasta: Erilaisia perheitä, Olafin koulupäivä ja Olafin jouluinen seikkailu. Rakas lumiukkoystävämme Olaf loistaa pääosassa joka tarinassa.

Erilaisia perheitä -tarinassa suunnitellaan yllätysjuhlia (taas!), ja Olaf auttaa valmisteluissa ja vierailee ympäri Arendelia eri ihmisten, kuten Andersonin mylläriperheen sekä kukkatarhaan pitävien Orvokin ja Vuokon, luona. Matkan varrella havaitaan, että perheet ovat kuin lumihiutaleita - kaikki erilaisia. Olafin koulupäivä -tarinassa Olaf menee kouluun ja tutustuu siellä arendelilaisiin lapsiin. Koulussa on esitelmäpäivä, ja Olaf pitää liikuttavan ihanan esitelmän. Tarinan opettajatar ei ollut ainoa, jolle nousi tippa linssiin. Hieno tarina!

Olafin jouluinen seikkailu (kuten oikeastaan koko Lumiukon seikkailut -kirja) markkinoi uutta Frozen-lyhytelokuvaa, jossa Olaf auttaa joulujärjestelyissä, tutustuu Arendelin kansan sangen skandinaavisiin jouluperinteisiin ja häseltää menemään aitoon Olaf-tyyliin. Trailerin perusteella lyhytelokuva vaikuttaa melkoiselta hutulta, ja samaa rataa kulkee kuvakirjakin. Kiinnostavinta on se, että Elsalla ja Annalla on uudet mekot!

Lumiukon seikkailut tutustuttaa Frozen-fanin Arendelin asukkaisiin, mikä on tietenkin hurjan mielenkiintoista! Kaikki arendelilaiset tuntuvat elävän tasapainoista, hyvää elämää. Sekä aikuiset että lapset ovat iloisia, mukavia, reippaita ja tunnollisia. Aivan ryhti suoristuu näitä tarinoita lukiessa!

Olaf Andersonin perheen luona.

Spoileri: yllätysjuhlat järjestetään Gerdalle ja Kaille!

Olaf näkee lapsia!

Olaf pitää esitelmän luokassa.

Ihana Olaf itkettää tarinan opettajaa
- ja lukijaa myös.

Kristof esittelee peikkojen jouluperinteitä.

Elsan ja Annan uudet talvimekot.

Saunassa pyyhkeet päällä!

Olaf säheltää.

Onnellinen loppu perheen kesken.


Frozen: Ainoa laatuaan (2017) on osa Arjen taitoja -kirjasarjaa. Teemana on erilaisuuden arvostaminen. Olaf ei ymmärrä, miksi hänen pikkuveljensä (mm. Sohjo, Losko, Luisu, Hiutale, Kide, Kylmiö, Pyry, Räntä...) eivät pidä lämpimistä haleista. Anna ja Elsa selittävät, että kaikki ovat erilaisia ja pitävät eri asioista ja voivat silti olla rakkaita toisilleen. Kirjan opetus on hyvä, mutta tarina on kömpelösti rakennettu. Aika puisevaa arvokasvatusta - joskin visuaalisesti upeassa paketissa. (Kuvat tulossa myöhemmin.)

Frozen: Seikkailujen valtakunta (2018)  on konkreettisesti kissankokoinen kirja, joka kertoo Annan ja Elsan tarinan sarjakuvana. Teoksessa on kolme osaa: lapsuus, vuodet erossa, nykyhetki. Visuaalisesti Seikkailujen valtakunta on vaikuttava, mutta sisällöllisesti heikko: tarinat ovat kehnoja, ja huumori on väkisin väännettyä. (Kuvat tulossa myöhemmin.)

Frozen: Arendelin aave (2018)

Frozen: Arendelin aave (2018) on tyypillinen Frozen-kuvakirja, jossa on tylsä juoni, sisarellista rakkautta ja eräs halaileva lumiukko. Elsa, Anna ja Olaf viettävät pyjamapileitä ja tempautuvat mukaan kummitusjuttujen kertomiseen. Kauhutarinoiden innoittamana kolmikon mielikuvitus laukkaa niin lujaa, että linnassa tuntuu kummittelevan...

Pyjamajuhlien valmistelua.

Ihanaa yhdessäoloa.

Kuka kummittelee?
 
Ajatuksia Frozen-kuvakirjoista:

Ensimmäinen Frozen-kuvakirja kertoo siis alkuperäisen elokuvan tarinan, ja muut Frozen-kuvakirjat taasen kertovat Elsan ja Annan elämästä elokuvan tapahtumien jälkeen. Elsa ja Anna viettävät nyt onnellista ja tasapainoista elämää. Heidän elämässään ei tapahdu näissä lyhyissä tarinoissa suuria mullistuksia - jos ei lasketa siskosten uusia, ihania kesämekkoja! Prinsessat viettävät päivänsä iloisesti ja rennosti. Elsa käyttää vapautuneesti taikataitojaan ja loihtii viilentäviä hetkiä keskelle kesää. Välillä Elsan pitää tehdä töitä, mutta sitten taas leikitään, juhlitaan ja tehdään eväsretkiä. Tytöt leikkivät yllättävän paljon, kun ottaa huomioon heidän ikänsä, mutta leikkimiselle on selvä psykologinen selitys: Elsa ja Anna korvaavat nyt aikuisiällä lapsuuden menetetyt riemun hetket. Monessa tarinassa viitataan siskosten surulliseen lapsuuteen, mikä tuo prinsessatarinaan syvyyttä. 

Frozen on virkistävä elokuva, koska siinä vihdoinkin murretaan Disneyn kaavamainen naismalli. Elsa on kuningatar, varma johtaja, joka ei kaipaa rinnalleen miestä. Kuvakirjoissa Elsa ja Anna ovat toiminnallisia nuoria naisia. Vain kerran Kristoff tulee Annalle avuksi kasseja kantamaan, muutoin Anna pärjää itse, vaikka vähän kömpelö onkin. Tiukkapipoinen lukija voisi valittaa kuitenkin sitä, että Frozenin hahmokaarti on läpeensä valkoinen ja että kirjoissa ihannoidaan aristokraattien etuoikeutettua elämää.

Frozen-elokuvan menestykselle on monia syitä kuten inhimillinen ja koskettava tarina sekä siskosten välinen rakkaus, mutta tärkein syy on kuitenkin Elsan kiehtova ja erilainen persoona. Kuvakirjoissa Elsa esitetään taikavoimista huolimatta varsin tavanomaisena henkilönä, joskaan ei Annan kaltaisena perinteisenä, alati hymyilevänä, valoisana Disney-prinsessana. Alkuperäisessä elokuvassa siskosten erilaiset luonteet korostivat heidän persooniaan mainiosti. Kuvakirjoissa Elsa ja Anna ovat hyvin samanlaisia, mikä ei ole välttämättä huono asia mutta ei myöskään hirveän jännittävää luettavaa.

Kevyestä kritiikistä huolimatta Frozen-kuvakirjojen lukeminen oli kyllä aivan ihanaa puuhaa!


Anna ja Elsa: Eläköön kuningatar! (2016)

Vielä extrana Erica Davidin kirjoittama Anna & Elsa: Eläköön kuningatar! (2016), joka ei ole kuvakirja vaan lyhyt lastenromaani. Leppoiseen tyyliin kirjoitetussa kirjasessa on mustavalkoinen kuvitus.

Kuten Frozen-elokuvan fanit tietävät, Annaa ja Elsaa yhdistää vaikeinakin aikoina rakkaus suklaaseen. Eipä siis ihme, että Eläköön kuningatar -kirjan tarina lähtee liikenteeseen kakuista! Anna on tehnyt listan asioista, joista haluaa Elsan kanssa tehdä. Kohta kohdalta listaa käydään läpi ja koetaan hauskoja sattumuksia. Varsinaista juonta kirjassa ei siis ole, mutta tarina on silti miellyttävä ja mielenkiintoinen - ainakin intohimoiselle Frozen-fanille.

Kirja sisältää kiinnostavaa lisätietoa Elsan ja Annan maailmasta - kuten sen, että Arendelin kansallislaulu on pitkä ja hidastempoinen ja saa kansalaisetkin tylsistymään! Kirjassa tutustutaan tarkemmin sekä Kristoffin työhön jäänlouhinnassa että Elsan työhön hallitsijana. Vasta tämän kirjan myötä aloinkin ihmetellä, mitä Anna tekee kaiket päivät, kun muut kirjan hahmot ovat töissä.

Eläköön kuningatar -kirjassa on syvempää henkilökuvausta kuin kuvakirjoissa. Annan hahmo jää kuitenkin pinnalliseksi, sillä tarina kerrotaan Elsan näkökulmasta. Tässä kirjassa Elsa on elokuvasta tuttu vakava, hillitty ja tunnollinen kuningatar.

Elsa ihailee Annan mutkatonta luonnetta ja sosiaalisia taitoja. "Ikävä kyllä kuningatar oli vuosien saatossa tottunut yksinäisyyteen, joten hänellä oli vieläkin vaikeuksia tutustua uusiin ihmisiin." Vaikka Elsa osaa kaikenlaisia taikatemppuja ja hallitsee järkevästi, hän tarvitsee rinnalleen siskonsa Annan tuomaan elämään iloa ja lämpöä - ja kakkuyllätyksiä.

Elsa ja kakkuyllätys!

Anna ja uudet ystävät.

Aina avulias ja ystävällinen Olaf.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti