tiistai 31. tammikuuta 2017

Anni tahtoo äidin (1989)

Anssi Mänttärin ihastuttava Anni tahtoo äidin (1989) on tyylipuhdas lastenelokuva. Elokuva alusta loppuun asti Mänttärin käsialaa: ohjauksen lisäksi Mänttäri käsikirjoitti elokuvan ja sävelsi ja sanoitti siihen vielä musiikinkin.

Isä poltti taas kanan pohjaan.

Isällä ja Annilla on mutkaton ja avoin suhde.

Anni elää kahdestaan Timppa-isänsä kanssa. Timppa on sangen onneton huushollin pyörityksessä, joten Anni päättää, että hän tahtoo äidin. Annin innostamana Timppa alkaa tutustua naisiin. Matkan varrella tutustutaan mitä karmivimpiin naisolentoihin. Lopulta löytyy mukava Leena isälle vaimoksi. "Kun Leena on perheen ohjaksissa, ei eletä niin kuin pellossa", lauleskelee Anni elokuvan lopussa.

Kun Leena on paikalla, Timppa menee hiljaiseksi.

Timppa luimistelee Leenan läsnäollessa.
"Ei se aina oo tommonen", Anni vakuuttaa Leenalle.

Kirsikka Tykkyläinen tekee tomeran tulkinnan Annina. Kari Heiskanen hyödyntää koomikon kykyjään isänä. Susanna Haavisto näyttelee Leenaa vähäeleisesti mutta varmasti.

Parisuhdetta tarkastellaan lapsena näkökulmasta, mutta mukana on myös vain aikuisille aukeavaa huumoria. Nykykatsojaa elokuvassa ärsyttävät turhan perinteiset sukupuoliroolit.

Elokuvassa on monia musikaalikohtauksia, piristävän erilaisia verrattuna aikansa suomalaisiin lastenelokuviin. Musikaalikohtaukset eivät riko elokuvan arkista maailmaa. Lauluja lauletaan keittiössä, kampaamossa ja siivotessa. Tässä elokuvassa ei ole ripaustakaan fantasiaa.

Elokuvan laulut kuunneltavissa täällä!
Laulunsanat elokuvan lauluihin luettavissa täällä!

Musikaalimeininkiä kampaamossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti